Belföld

Magyar közmunka: “Két fő foglalkoztatása okafogyottá vált, tekintettel arra, hogy a beszerzett borjú nyáron megszökött”

A Belügyminisztérium közzétette a magyar közmunkaprogram tavalyi ellenőrzéseiről készült összefoglalóját. A 20 oldalas dokumentumból kiderül, 2016. évben erre a célra a költségvetésből 340 Mrd Ft-ot különítettek el, amely összegből átlagosan 253 ezer ember foglalkoztatását biztosították.

A dokumentum legérdekesebb része nem az ellenőrzési tapasztalatok, vagy a rendszeresen előforduló hiányosságok, hanem az eseti problémák és megtett intézkedések. Itt vannak az igaz gyöngyszemek.

Példa 1:

Eset: A településen 3 fő esetében szabálytalan közfoglalkoztatás történt. Két fő közfoglalkoztatott külön megállapodás alapján járt be dolgozni, fizetésüket a bérjegyzék adataival ellentétben visszatartották, a közfoglalkoztató különböző (nem közfoglalkoztatási) célokra használta fel a visszatartott bért. Egy fő helyett az apja járt be dolgozni. Intézkedés: a támogató hatóság a jogtalan bérkifizetések késedelmi pótlékkal növelt összegéről (2 361 395 Ft) visszakövetelő határozatban rendelkezett. A közfoglalkoztató fellebbezést nyújtott be, azonban a II. fokon eljáró hatóság az I. fokon meghozott  határozatot helyben hagyta. A képviselőtestület büntető feljelentést tett a közfoglalkoztató ellen.

Példa 2:

Eset: A közfoglalkoztató helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programelemében sertéshizlalda kiépítését, valamint sertéstartást tűzött ki célul. A többszöri ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a beszerzett sertések felhasználása (ingyenes átadás, természetbeni juttatásként történő kiosztás stb.) nem volt szabályos, és nem felel meg sem a program céljának, sem pedig a kérelemben vállaltaknak. Intézkedés: a támogató hatóság a vizsgálat eredményéről készült ellenőrzési jegyzőkönyv alapján meghozta a visszakövetelő határozatot, amelyben 1 187 796 Ft visszafizetésére kötelezte a közfoglalkoztatót.

Példa 3:

Eset: A település helyszíni ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy a 2015. évi mezőgazdasági program keretében megtermelt termények egy része (672 000 Ft értékben) átadásra került a falusi turizmusban tevékenykedő szociális szövetkezet részére. Továbbá

az összesen 4 fős (növénytermesztés, állatgondozás és sajtgyártás) programban 2 fő foglalkoztatása okafogyottá vált, tekintettel arra, hogy a beszerzett borjú nyáron megszökött, a szarvasmarhát szeptember elején kölcsönadták fedeztetésre, a vállalt baromfitartásnak pedig nyoma sem volt.

Az ellenőrzés felszólította az önkormányzatot, hogy kötelezze a szociális szövetkezetet az átadott termények ellenértékének visszafizetésére. Intézkedés: a támogató hatóság 2016. november 28-i dátummal visszamenőleg, 2016. szeptember 1-től megszüntette a hatósági szerződést és határozatot hozott 501 254 Ft késedelmi kamattal növelt összeg visszafizetésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik