Belföld
Image: 72973805, Konfliktus helyzet alakult ki a gyöngyöspatai romák és a magát Véderõnek nevezett mozgalom tagjai között. A szervezet tábort nyitott és katonai alapismereteket oktatott volna nem messze a romák lakta településrésztõl. A romák eközben takarítják a pataksort a Föld Napja alkalmából, Place: Gyöngyöspata, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Magyar közmunka: “Két fő foglalkoztatása okafogyottá vált, tekintettel arra, hogy a beszerzett borjú nyáron megszökött”

24.hu
24.hu

2017. 02. 28. 17:51

Korábban a témában:

A Belügyminisztérium közzétette a magyar közmunkaprogram tavalyi ellenőrzéseiről készült összefoglalóját. A 20 oldalas dokumentumból kiderül, 2016. évben erre a célra a költségvetésből 340 Mrd Ft-ot különítettek el, amely összegből átlagosan 253 ezer ember foglalkoztatását biztosították.

A dokumentum legérdekesebb része nem az ellenőrzési tapasztalatok, vagy a rendszeresen előforduló hiányosságok, hanem az eseti problémák és megtett intézkedések. Itt vannak az igaz gyöngyszemek.

Példa 1:

Eset: A településen 3 fő esetében szabálytalan közfoglalkoztatás történt. Két fő közfoglalkoztatott külön megállapodás alapján járt be dolgozni, fizetésüket a bérjegyzék adataival ellentétben visszatartották, a közfoglalkoztató különböző (nem közfoglalkoztatási) célokra használta fel a visszatartott bért. Egy fő helyett az apja járt be dolgozni. Intézkedés: a támogató hatóság a jogtalan bérkifizetések késedelmi pótlékkal növelt összegéről (2 361 395 Ft) visszakövetelő határozatban rendelkezett. A közfoglalkoztató fellebbezést nyújtott be, azonban a II. fokon eljáró hatóság az I. fokon meghozott  határozatot helyben hagyta. A képviselőtestület büntető feljelentést tett a közfoglalkoztató ellen.

Példa 2:

Eset: A közfoglalkoztató helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programelemében sertéshizlalda kiépítését, valamint sertéstartást tűzött ki célul. A többszöri ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a beszerzett sertések felhasználása (ingyenes átadás, természetbeni juttatásként történő kiosztás stb.) nem volt szabályos, és nem felel meg sem a program céljának, sem pedig a kérelemben vállaltaknak. Intézkedés: a támogató hatóság a vizsgálat eredményéről készült ellenőrzési jegyzőkönyv alapján meghozta a visszakövetelő határozatot, amelyben 1 187 796 Ft visszafizetésére kötelezte a közfoglalkoztatót.

Példa 3:

Eset: A település helyszíni ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy a 2015. évi mezőgazdasági program keretében megtermelt termények egy része (672 000 Ft értékben) átadásra került a falusi turizmusban tevékenykedő szociális szövetkezet részére. Továbbá

az összesen 4 fős (növénytermesztés, állatgondozás és sajtgyártás) programban 2 fő foglalkoztatása okafogyottá vált, tekintettel arra, hogy a beszerzett borjú nyáron megszökött, a szarvasmarhát szeptember elején kölcsönadták fedeztetésre, a vállalt baromfitartásnak pedig nyoma sem volt.

Az ellenőrzés felszólította az önkormányzatot, hogy kötelezze a szociális szövetkezetet az átadott termények ellenértékének visszafizetésére. Intézkedés: a támogató hatóság 2016. november 28-i dátummal visszamenőleg, 2016. szeptember 1-től megszüntette a hatósági szerződést és határozatot hozott 501 254 Ft késedelmi kamattal növelt összeg visszafizetésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.