Belföld
Image: 72973805, Konfliktus helyzet alakult ki a gyöngyöspatai romák és a magát Véderõnek nevezett mozgalom tagjai között. A szervezet tábort nyitott és katonai alapismereteket oktatott volna nem messze a romák lakta településrésztõl. A romák eközben takarítják a pataksort a Föld Napja alkalmából, Place: Gyöngyöspata, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Magyar közmunka: “Két fő foglalkoztatása okafogyottá vált, tekintettel arra, hogy a beszerzett borjú nyáron megszökött”

24.hu
24.hu

2017. 02. 28. 17:51

Korábban a témában:

A Belügyminisztérium közzétette a magyar közmunkaprogram tavalyi ellenőrzéseiről készült összefoglalóját. A 20 oldalas dokumentumból kiderül, 2016. évben erre a célra a költségvetésből 340 Mrd Ft-ot különítettek el, amely összegből átlagosan 253 ezer ember foglalkoztatását biztosították.

A dokumentum legérdekesebb része nem az ellenőrzési tapasztalatok, vagy a rendszeresen előforduló hiányosságok, hanem az eseti problémák és megtett intézkedések. Itt vannak az igaz gyöngyszemek.

Példa 1:

Eset: A településen 3 fő esetében szabálytalan közfoglalkoztatás történt. Két fő közfoglalkoztatott külön megállapodás alapján járt be dolgozni, fizetésüket a bérjegyzék adataival ellentétben visszatartották, a közfoglalkoztató különböző (nem közfoglalkoztatási) célokra használta fel a visszatartott bért. Egy fő helyett az apja járt be dolgozni. Intézkedés: a támogató hatóság a jogtalan bérkifizetések késedelmi pótlékkal növelt összegéről (2 361 395 Ft) visszakövetelő határozatban rendelkezett. A közfoglalkoztató fellebbezést nyújtott be, azonban a II. fokon eljáró hatóság az I. fokon meghozott  határozatot helyben hagyta. A képviselőtestület büntető feljelentést tett a közfoglalkoztató ellen.

Példa 2:

Eset: A közfoglalkoztató helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási programelemében sertéshizlalda kiépítését, valamint sertéstartást tűzött ki célul. A többszöri ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a beszerzett sertések felhasználása (ingyenes átadás, természetbeni juttatásként történő kiosztás stb.) nem volt szabályos, és nem felel meg sem a program céljának, sem pedig a kérelemben vállaltaknak. Intézkedés: a támogató hatóság a vizsgálat eredményéről készült ellenőrzési jegyzőkönyv alapján meghozta a visszakövetelő határozatot, amelyben 1 187 796 Ft visszafizetésére kötelezte a közfoglalkoztatót.

Példa 3:

Eset: A település helyszíni ellenőrzése során megállapítást nyert, hogy a 2015. évi mezőgazdasági program keretében megtermelt termények egy része (672 000 Ft értékben) átadásra került a falusi turizmusban tevékenykedő szociális szövetkezet részére. Továbbá

az összesen 4 fős (növénytermesztés, állatgondozás és sajtgyártás) programban 2 fő foglalkoztatása okafogyottá vált, tekintettel arra, hogy a beszerzett borjú nyáron megszökött, a szarvasmarhát szeptember elején kölcsönadták fedeztetésre, a vállalt baromfitartásnak pedig nyoma sem volt.

Az ellenőrzés felszólította az önkormányzatot, hogy kötelezze a szociális szövetkezetet az átadott termények ellenértékének visszafizetésére. Intézkedés: a támogató hatóság 2016. november 28-i dátummal visszamenőleg, 2016. szeptember 1-től megszüntette a hatósági szerződést és határozatot hozott 501 254 Ft késedelmi kamattal növelt összeg visszafizetésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.