Belföld

Hálapénz: egyre vékonyabb az orvosnak csúsztatott boríték

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 02. 28. 12:08

Meghökkentő mértékű a hálapénz elutasítottsága az orvosok körében  - derült ki egy új felmérésből. Miközben az orvosok inkább nem szeretnének borítékot, a betegek is egyre kevésbé hajlandóak pénzt csúsztatni a köpeny zsebébe. Mintha lassan, de biztosan változna a felfogás az egyik legnagyobb magyar tabukérdésről.

Az orvosok 96 százaléka hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni

– derül ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) és a Szinapszis Kft. közös, idén januárban készített kutatásából. A kérdőívet 907 orvos töltötte ki, mindössze két hét alatt.

A hálapénz által legfertőzöttebb területekről is kitöltötték a kérdőívet: nőgyógyászok, kardiológusok, pszichiáterek, de rezidensek és háziorvosok is válaszoltak a kényes kérdésekre.

Eldőlt: nem kell hálapénz

Mivel a válaszadók elsöprő többsége hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni,  dr. Dénes Tamás, a

A 24.hu olvasói betiltanák

Nemrég a 24.hu Facebook-oldalán arról kérdeztük az olvasókat, mi a véleményük, bűncselekménnyé nyilvánítanák-e a hálapénzt. Az élő videót 65 ezren látták, egy óra alatt majdnem 1500-an voksoltak, és nagyjából 2-1 arányban nyertek az igenek.

ReSzaSz elnöke szerint eldőlt a kérdés: meg kell szüntetni a hálapénzrendszert, és ez fontos üzenet a politikának is.

A kutatás másik meghökkentő eleme az, hogy kiderült: az orvosok 32 százaléka ma már úgy látja, a betegek a pénzzel teli borítékot a megfelelő ellátás és előnyszerzés miatt csúsztatják a köpeny zsebébe. Vagyis nem a tényleges hálaérzés motiválja a pácienseket. Négy évvel ezelőtt is készült egy hasonló kutatás, akkor még minden harmadik orvos gondolta úgy, hogy a csúszópénz ténylegesen a hála kifejezése.

  • 2013-ban: 31 százalék gondolta azt, hogy a hálapénz a háláról szól
  • 2017-ben: 17 százalék.

Összességében mi a véleménye a hálapénzrendszerről?

Erre a kérdésre 33 százalék válaszolta azt, hogy teljes mértékben elutasítja. 61 százalék elutasítja, de a jelenlegi helyzetben szükségesnek tartja.

Az orvosok öt százaléka tartja elfogadhatónak, és mindössze egy százalék válaszolta azt, hogy a hálapénz természetes dolog. A paraszolvenciát teljes mértékben elutasítók aránya ebben a kérdésben is jelentősen nőtt a 2013-as felméréshez képest.

  • 2013: 19 százalék
  • 2017: 33 százalék utasítaná el teljesen a borítékot.

Kezd lehullni a lepel erről a korrupt rendszerről

– értékelte az eredményt a ReSzaSz elnöke.

Egyre vékonyabb az a boríték

A ReSzaSz arra is kíváncsi volt, mit tapasztaltak az elmúlt években az orvosok, mennyire változott a betegek hozzáállása a hálapénzhez. A többségük (49 százalék) azt tapasztalta, egyértelműen csökkent a hálapénzt adó betegek aránya, így nem meglepő, hogy 44 százalékuk úgy vette észre, kevesebb csúszópénzt kap egy hónapban.

Összességében a kérdőívet kitöltők azt tapasztalták, hogy az elmúlt három évben

  • 26 százalékkal csökkent a hálapénzt adó betegek aránya,
  • 12 százalékkal visszaesett az átlagosan egy betegtől kapott pénz, és
  • 22 százalékkal apadt az átlagosan egy hónapban kapott hálapénz összege.

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközök oldhatják meg a hálapénz problémáját, a válaszadó orvosok 85 százaléka mondta azt, hogy a megoldás a béremelés, 52 százalékuk az ellátási “alapcsomagtól” eltérő “extra” szolgáltatások hivatalos megvásárlásával, míg 17 százalékuk a hálapénz-bevétel hivatalossá tételével oldaná meg a kérdést.

A Reszasz elnöke összegezve azt mondta, a kérdés eldőlt, a hálapénzt fel kell számolni, amihez a keretrendszert a szervezet szeretné kidolgozni. Ennek alapja lehet a tisztességes orvosi alapbér, a saját orvosválasztás lehetősége, az állami és a magán ellátás “tiszta” együttműködése, az orvosképzés és oktatás megbecsülése, valamint a jogi szabályozás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.