Belföld

A Kúria szerint sem akadályozták meg az olimpiai aláírásgyűjtést

Igaz, hogy közterület-felügyelők sorakoztak fel az Együtt standja elé, de ez semmit nem jelent.

Nem bizonyítható a Kúria szerint, hogy akadályozták volna az Együtt aktivistáit a Határ úton az olimpiával kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtésben.

Szigetvári Viktor, a párt Országos Politikai Tanácsának elnöke azért fordult a Fővárosi Választási Bizottsághoz, mert úgy vélte, szabályt sértettek a közterület-felügyelők, amikor egy körözött ember elfogása miatti rendőri intézkedés során sorfalat álltak az aláírásgyűjtő stand előtt. A politikus szerint ez alkalmas volt arra, hogy korlátozza a támogató aláírások gyűjtésének szabadságát, mert a sorfal már önmagában is nehezítette az eljutást a pulthoz, és azt a látszatot keltette, hogy rendészeti jellegű intézkedés miatt nem lehet a standhoz lépni.

A bizottság február 13-án elutasította a kifogást, Szigetvári azonban a Nemzeti Választási Bizottságnál fellebbezett, ahol az első fokú döntést február 20-án helybenhagyták. A bizottság többsége szerint nem bizonyított, hogy a közterület-felügyelők akadályozták volna az aláírásgyűjtőket,

mert a pulttól távolabb, másfél-két méterre álltak, háttal nekik.

Ezután Szigetváriék a Kúriához fordultak, ahol hétfőn szintén helytállónak találták a korábbi döntéseket. A legfelső bíróság szerint nem bizonyított a rendőröknek és a mellettük álló közterület-felügyelőknek az aláírásgyűjtőkkel való kapcsolata és magatartásuk irányultsága, a kérelmező véleménye önmagában nem igazolja a jogsértést. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik