Belföld
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20.
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (b) egy olimpiai fáklyát ajándékoz Orbán Viktor miniszterelnöknek az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen a riói Magyar Házban 2016. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Még nem vontuk vissza az olimpiai pályázatot

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 23. 10:34

Megjelent a kormányhatározat, amelyben Orbán Viktor ezt még csak kéri.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor által jegyzett határozat, amely szerint a kormány

felkéri a Fővárosi Közgyűlést és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét, hogy az Olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatot vonja vissza.

 

Noha az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló hírre már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is reagált, egyelőre még a kormányhatározat is csak megelőlegezi Magyarország visszalépését. A kabinet szerint

az  Olimpia megszervezése nemzeti ügy, amelynek képviseletéhez egyetértés szükséges;
ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, amely megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében;
az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az Olimpia megszervezésének ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált;
az egyetértés felbomlásáért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli;
sikeres pályázásra, olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn, amely feltétel Párizs és Los Angeles esetében ma is teljesül.
“Budapest olimpiai rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha a Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az Olimpia rendezésére irányuló pályázatot visszavonja.

Így a kormány megállapítja, hogy “Budapest olimpiai rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha a Fővárosi Közgyűlés és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az Olimpia rendezésére irányuló pályázatot visszavonja”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.