Belföld
ökotárs (Array)

Rátenné a mancsát a kormány a norvég pénzekre

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 02. 21. 21:38

Hamarosan meg kéne a norvég és magyar kormánynak állapodni a civil alap pénzeiről, csak eléggé más a két fél érdeke.
Korábban a témában:

6,5 milliárd forintnyi, civil szervezeteknek juttatandó támogatás a tét most, ugyanis a kormány ezekben a napokban tárgyal Norvégiával a Norvég Civil Alap forrásainak elosztásáról. Persze visszaemlékezve a korábbi Ökotárs elleni igazságtalan kormányzati támadásra, nem meglepő, hogy a Magyar Narancs arról ír, ne kerüljön kormánykritikus szervezetekhez pénz.

A lapnak azt felelte egy kérdésre a Miniszterelnökség, hogy a civil alap következő lebonyolítójának kiválasztásakor vétójoga lesz a magyar kormánynak. Ennek ellentmondó választ küldött Frank Bakke-Jensen uniós ügyekért felelős norvég miniszter, aki szerint

„a civil társadalmi alap lebonyolítóit a donor országok (Norvégia mellett Izland és Lichtenstein) választják ki.” Az alap kezelőjének „a kormánytól függetlennek kell lennie, releváns pályáztatási tapasztalattal és a civil szektor ismeretével kell rendelkeznie”.

A rendszer alapja, hogy a fent említett országok hozzáférnek az unió közös piacához, cserébe támogatják a felzárkózó uniós tagországokat. Magyarország az előző, 2009-14-es ciklusban 40 milliárd forintot kapott így, ennek tizede ment a civilekhez. Az Ökotárs Alapítvány vezette a pályázatokat elbíráló konzorciumot, ez nem tetszett a magyar kormánynak, ami jobban örült volna a baráti CÖF közvetítésének.

Ezért indult meg a kormányzati hadjárat az Ökotárs ellen, ami a kormánykritikus Transparencynek vagy épp TASZ-nak is juttatott támogatást. Bűncselekményt végül nem találtak.

Az előző ciklus végrehajtása mindenesetre 2016-ban lezárult. A következő, 2014-21-es ciklusban Magyarország 214,6 millió eurót kaphat, ennek zömét eleve a kormány oszthatja el, bár meghatározott célokra, mint energiahatékonyság vagy örökségvédelem. Hónapok kérdése még a megállapodás, pont a civil szervezeteknek jutó 10 százalék miatt.

Eközben Szlovákiával, Romániával és Bulgáriával már megállapodtak a norvégok, de a lengyelek ugyanúgy kotnyeleskednek, mint a magyarok.

Elvileg megtörténhet olyasmi is, hogyha nincs megállapodás, akkor a teljes, 214 millió eurós összeget visszatartják. Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója kissé optimista, mivel szerinte erősödtek a civil alap kormányzatoktól való függetlenségét garantáló szabályok.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungarian director István Szabó at the German Directors Award Metropolis ceremony at the University of Television and Film in Munich, Germany, 09 November 2014. Szabó is receiving an award for his life's work. This is the 4th time the prize, which comes with a 50,000 EUR endowment is awarded. Photo: TOBIAS HASE/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.