Belföld

Tarlós: az olimpia ellenzői felmondták a nemzeti egységet

A főpolgármester hiányolja az alázatot, a másik tiszteletét, a sportszerűséget, a fair magatartást.

Azok az ellenzéki politikusok, akik meggondolták magukat a budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatban, felmondták a másfél évvel ezelőtti nemzeti egységet, elárulták az ügyet. Ezt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában mondta a főpolgármester, akinek azokkal van baja, akik hirtelen

úgymond megvilágosodtak

és meggondolták magukat, és egy nemzeti ügyből – mert az olimpia alapjában nemzeti ügynek indult – pártpolitikai ügyet gyártottak. Akik másfél éve erősen támogatták az olimpia rendezését, majd most szembefordultak ezzel,

nem túl jellemesen viselkednek, (…) képmutatóak, elárulták ezt az ügyet, felmondták azt a nemzeti egységet, ami másfél évvel ezelőtt volt az olimpiával kapcsolatban.

Azoknak, akik az Agenda 2020 döntés után támogatták az olimpia rendezését, másfél évig eszükbe sem jutott aláírásokat gyűjteni – tette hozzá a főpolgármester, aki felhívta a figyelmet, hogy a pályázatot másfél éve beadták, már akkor lehetett volna aláírásokat gyűjteni, ennek semmi akadálya nem volt.

Tarlós István az ügy egyik legszomorúbb elemének nevezte, hogy nem arról szól a “történet, mint amiről szólnia kellene”. Demagóg és erőltetett hasonlatokkal heccelik a közvéleményt, az olimpia rendezéséhez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szponzorok “rengeteg pénzt adnak”. (Mint korábban megírtuk, egy friss kutatás szerint az emberek háromnegyede másra költené a pénzt az olimpia helyett – a szerk.)

Most jönnek a támogatók

A főpolgármester szerint valószínűleg még most fognak aktivizálódni az olimpia támogatói. Azt mondta: “ne felejtsük el”, hogy az az aláírás-mennyiség, amit a Momentum Mozgalom összegyűjtött, nagyon soknak tűnik, valószínűleg az ellenőrzések után is jócskán eléri a minimális számot, ami egy referendum kiírásához kell, de egy csaknem kétmilliós városban csak a szavazóképes lakosságnak körülbelül a húsz százaléka lesz.

“Tehát attól nagyon messze vagyunk”, hogy ezt többségnek lehessen nevezni.

Tarlós István arra számít, hogy a következő hetekben sok minden eldől, az sem zárható ki, az is egy elméleti lehetőség, hogy a népszavazás előtt születik “egy negatív döntés”, és akkor nem lesz miről népszavazást tartani. A főpolgármester szerint a magyar emberek régi álma, hogy olimpiát lehessen rendezni, egy olyat, amelynek nemcsak a konkrét sportértéke jelentős, hanem sok mindenre neveli az embereket: alázatra, a másik tiszteletére, sportszerűségre és fair magatartásra. Ezek nemcsak a sportpályákon fontosak, hanem az életben is azok lennének. Szerint ebbe az olimpia ellenzői nem gondolnak bele, ezekről az értékekről szó sem esik a vitában.

Megjelennek emberek, akik végül is bevallják az utolsó pillanatban, hogy nem is annyira az olimpia ellen tiltakoztak, mint inkább szeretnének pártot, szeretnének hatalomba kerülni. Ez nem bűn, de lássuk be, hogy ez nem a sportról, nem a sport értékeiről, nem az olimpiáról szól.

Arra a felvetésre, hogy csak Budapesten lehet népszavazás, miközben több vidéki településen is lenne a tervek szerint olimpiai helyszín, azt mondta, a rendezés jogát Budapest nyerheti el, de azt sem lehet mondani, hogy “a vidék teljesen mértékben intakt lenne a kérdésben”, több megyei jogú város, balatoni település különböző mértékben részese lenne a rendezésnek. Arra a kérdésre, hogy a Momentum Mozgalom tagjainak kapcsolódásait balliberálisnak lehet minősíteni, Tarlós István azt válaszolta:

ez valószínűleg így van, de alapjában azért ők viszonylag tiszták, intaktak azoktól a spekulációktól, amelyek a magyar politikát, főleg a jelenlegi ellenzék politikáját kísérik.

Mint korábban megírtuk, a kormányfő és a főpolgármester pénteken egyeztetett az olimpiai pályázat további sorsáról. Megállapodtak, hogy szerdán a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Orbán Viktor és Tarlós István ezt követően újból találkoznak, hogy megvitassák a további lépéseket. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.