Belföld

Schulz már jóval népszerűbb kancellárjelölt, mint Merkel

Fordulhat a kocka, a szociáldemokraták nagy eséllyel vághatnak neki az őszi szövetségi választásnak.

A szociáldemokraták elnökjelöltje, Martin Schulz komoly győzelmet aratna a kereszténydemokrata Angela Merkel fölött, ha közvetlenül választanának kancellárt a németek – derül ki a ZDF televízió megbízásából készült felmérésből. Schulzot a választók 49, Merkelt 38 százalékuk látná szívesen a német kormány élén, míg január végén 40 és 44 százalék volt a támogatottságuk, Merkel javára.

A szociáldemokraták utoljára 2002-ben nyertek választást, de Schulz jelöltségével most újra felívelt a támogatottságuk, jelenleg 30 százalékon állnak, szemben a CDU-CSU pártszövetség 34 százalékával. Január vége óta a szociáldemokraták 6 százalékponttal erősödtek, a kereszténydemokraták viszont két százalékpontot veszítettek.

Mögöttük tíz százalékos támogatottsággal áll a bevándorlásellenes AfD, amely egy százalékponttal gyengült az előző mérés óta. A Zöldeknek 9, a szélsőbaloldali Linkének 7 százalékos támogatottsága van, a Szabad Demokraták pedig épphogy bejutnának a törvényhozásba hat százalékkal.

A felmérésből kiderül az is, hogy a németek 30 százaléka szívesen látna egy baloldali szociáldemokrata-Zöldek-Linke koalíciót, de 44 százalékuk ezt kifejezetten elutasítja. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik