Belföld

FKF: nem sztrájkolhat hétfőn a szakszervezet

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerint február 20-án nem tarthat jogszerűen sztrájkot a szakszervezet, mivel a bíróság elutasította a még elégséges szolgáltatások megállapítása iránti kérelmüket. A vállalat kiemelte, 2010 óta egy évet leszámítva minden évben volt béremelés.

Az FKF pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte, hogy a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) még elégséges szolgáltatások megállapítása iránti kérelmét.

A bírósági végzés megállapította, hogy a kérelem idő előtti, hiszen csak csütörtökön kezdődött el az egyeztetés 2017-2018. évi bérkövetelésről.

A szakszervezet tehát február 20-án nem tarthat jogszerűen sztrájkot. A HVDSZ 2000 maga is leszögezte február 15-i tájékoztatójában, hogy csak és kizárólag akkor hirdet sztrájkot, amikor az semmilyen törvényi akadályba nem ütközik.

A közleményben kitértek arra is, hogy a fővárosi önkormányzat, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt., valamint az FKF háromoldalú együttműködési megállapodása

2016-ban mintegy másfél milliárd, az idei évben pedig megközelítőleg kétmilliárd forint árbevétel-kiesést eredményez.

Az NHKV-val még nem történt meg a 2016. évi elszámolás. Az FKF bevételi igénye az előző évre vonatkozóan 5,3 milliárd forint, míg idén januárra 2,2 milliárd forint, január végéig összesen 7,5 milliárdot kellett előfinanszíroznia a társaságnak – közölték.

A társaság kiadásainak csökkentésére eszközeink elfogytak, bevételnövelésre pedig nincs lehetőségünk

– fogalmaztak.

Ismertették ugyanakkor, hogy a financiális nehézségek és a cég gazdálkodását negatívan befolyásoló makrogazdasági hatások ellenére 2010 óta – 2014-et kivéve – minden évben volt béremelés.

Az átlagos béremelés mértéke 2015-ben 3,5 százalék, 2016-ban 4,3 százalék volt. Ezenfelül az FKF 2015-ben egyszeri alkalommal ösztönző bérként bruttó 28 970 forintot, míg bruttó jutalomként átlagosan 100 264 forintot fizetett ki munkavállalónként, amelynek mértéke 2016-ban bruttó 175 ezer forintra emelkedett.

Az idei évre a 2016-os üzleti eredmény alapján rendkívüli jutalom kifizetését tervezik, továbbá a szociális hozzájárulási adó csökkentését 4 százalékos béremelésre kívánják fordítani, mindkét esetben differenciáltan eljárva.

Ezenkívül a négy főállású szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyának megszűnéséből keletkező mintegy 30 millió forint megtakarítást a legalacsonyabb fizetésűek bérfejlesztésére fordítják. Kiemelték továbbá, hogy az éves cafeteriakeret minden munkavállalónál meghaladja a bruttó félmillió forintot.

A szakszervezet 2016-tól 2018 végéig 30 százalékos bértömegnövelést követel a munkáltatótól, az FKF ezzel szemben 4 százalékos fizetésemelést helyezett kilátásba.

A HVDSZ 2000 úgy tervezte, hogy február 20-án, hétfőn műszakkezdéstől este hatig sztrájkol, ha pedig ezután sem születik meg a bérmegállapodás, akkor február 27-én már a bérmegállapodás megkötéséig, vagyis határozatlan ideig. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik