Belföld
Budapest, 2016. február 4.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2016. február 4-én. A miniszter a 2017-es költségvetésben a bürokráciacsökkentés jegyében 15 százalékos létszámkorrekcióra tesz javaslatot a központi államigazgatási szerveknél.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Tovább nő a kormányzati vízfej

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 02. 15. 09:25

Helyettes államtitkárok országa lettünk. Orbán Viktor kinevezett még kettőt.

A Magyar Közlöny szerint a miniszterelnök Lázár János miniszter javaslatára a Miniszterelnökség helyettes államtitkárrá nevezte ki Viski Józsefet 2017. február 1-jétől. Februárt 10-től – Szijjártó Péter tárcavezető előterjesztésére – Berzétei Ákos lett a  Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A kormány honlapja szerint jelenleg (február 15-én) a két új ember nélkül a Miniszterelnökséget vezető miniszternek van kilenc államtitkára és 18 helyettes államtitkára, míg a külügyminiszter munkáját öt államtitkár és kilenc helyettes államtitkár segíti.

Mindez igazolni látszik, hogy megállíthatatlan az állami vezetők számának növekedése a harmadik Orbán-kormányban. Bár miniszterből kevesebb van, mint 2010 előtt, az elmúlt hét évben az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma megduplázódott. A szakállamtitkárokat váltó helyettes államtitkárból a második Orbán-kormány megalakulásakor még csak 54 volt. Ők egyébként nem számítanak kormánytagnak, ahogy a különféle biztosok, megbízottak sem. Egy helyettes államtitkár egyébként nagyjából 700–900 ezer forint között kereshet havonta, amihez járhat még egyéb juttatás.

A szó elszáll, a kinevezés marad

A helyettes államtitkárok számának látványos növekedése inkább azért furcsa, mert éppen Lázár János hirdette meg a bürokráciacsökkentést, az állami alkalmazásban állók létszámának jelentős mérséklését. A miniszter sokszor beszélt már arról, hogy ez milyen fontos, többek között a versenyképesség növelése miatt, hiszen a cél az, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen minden, ám a számok ennek rendre ellentmondtak.

Korábban a Policy Agenda emlékeztetett rá, hogy a kormány több területen is átalakította a fenntartói, „üzemeltetői” viszonyokat, ami nyilvánvalóan változást hozott a létszámadatokban is.

A kormányban 2010-ben a köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak között 12 584 vezető volt, és 69 milliárd forintot tett ki rendszeres személyi juttatásaik összege (ehhez még hozzá kell számítani a nem rendszeres személyi juttatásokat. Ez a szám 2014-re már 17,7 ezer főre bővült, a bérükre 104 milliárd forint „ment el”, 2015-ben pedig tovább növekedett a vezetői állomány, 19 ezer főre, amely 110 milliárd forintba került.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.