Belföld
Budapest, 2016. november 25.
A Párbeszéd Magyarországért (PM) flashmobja a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján az Országház előtt 2016. november 25-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kihirdetheti a kormány a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló isztambuli egyezményt

24.hu
24.hu

2017. 02. 15. 11:35

Korábban a témában:

Nemrég írtunk arról, hogy homály fedi, mikor ratifikálja a kormány a nők elleni erőszakról szóló egyezményt. Most úgy tűnik, talán történik valami előrelépés az ügyben.

Február 14-én ugyanis nyilvánosságra hozott az igazságügyi minisztérium egy előterjesztést a kormány honlapján az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló, Isztambulban, 2011. május 11-én kelt egyezménye kihirdetéséről.

Azt írják:

Az Országgyűlés e törvénnyel felhatalmazást ad az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló, Isztambulban, 2011. május 11én kelt Egyezménye (a továbbiakban: Egyezmény) kötelező hatályának elismerésére.

Az Európa Tanács egyezményét a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról 2014. március 14-én írta alá a kormány, és már 2013 novemberében felállt a nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó tárcaközi munkacsoport, amely az egyezményhez való csatlakozás előkészítését kapta feladatul. Nemrég demonstráció volt a Parlament előtt az isztambuli egyezmény ratifikálásáért. A Nőkért Egyesület tüntetésén az MTI beszámolója szerint többen is arról beszéltek: nálunk rendszeresen a családon belüli erőszak áldozatai kényszerülnek menekülésre a bizonytalanságba, miközben az egyezmény előírná, hogy Magyarországnak létre kell hoznia az áldozatokat segítő intézményrendszert. Elhangzott az is: az egyezményhez 43 állam csatlakozott, és 23-an már ratifikálták.

Az Igazságügyi Minisztérium nemrég arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy az egyezmény kihirdetéséről szóló előterjesztés közigazgatási egyeztetése folyamatban van, és „az egyeztetésre küldött tervezet hamarosan megtekinthető lesz a kormany.hu oldalon is”. Hozzátették: a közigazgatási egyeztetés lezárását követően dönthet a kormány a tervezet elfogadásáról és annak Országgyűlés elé terjesztéséről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.