Belföld
nagylak (Array)

Tíz új magyar-román határátkelő nyílik meg a héten

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 18:59

Alkalmi jelleggel lesz nyitva az a tíz új átkelő, amikhez egy uniós program keretében épültek utak.
Korábban a témában:

Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hét végétől a magyar-román határon – közölte az MTI-vel a román külügyminisztérium sajtóosztálya. Az MTI azután kereste meg a román külügyet, hogy a Szatmár.ro portál és a Krónika napilap is a határrendészettől, illetve határ menti települések polgármestereitől az alkalmi határnyitások előkészületeiről értesült.

Amint a román külügy közölte, olyan határátkelőkről van szó, amikhez az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között. Az a cél, hogy minél jobban kihasználják ezeket a határátkelőket addig, amíg Románia is csatlakozik a schengeni övezethez. Románia csatlakozása után ezek az átkelőhelyek állandóan nyitva tartanak majd.

A tíz határátkelőt a február 18-19-ei hétvégétől kezdődően nyitják meg alkalomszerűen, és a hatóságok a helyi igények és az átlépők számának függvényében vizsgálják további nyitvatartásuk lehetőségeit. Az intézkedések a következő határátkelőhelyekre vonatkoznak:

  • Csanádpalota-Nagylak (Nadlac),
  • Zajta-Nagypeleske (Peles),
  • Garbolc-Szárazberek (Bercu),
  • Ömböly-Károlypuszta (Horea),
  • Dombegyház-Kisvarjaspuszta (Variasu Mic),
  • Elek-Ottlaka (Graniceri),
  • Körösnagyharsány-Körösszeg (Cheresig),
  • Dénesmajor-Feketegyarmat (Iarmata Neagra),
  • Pocsaj-Biharfélegyháza (Rosiori),
  • Bagamér-Érkenéz (Voivozi).

A Szatmár.ro portál szerint Romániának azért vált sürgőssé a határnyitás, mert a határmenti útépítések finanszírozója az év elején közölte a bukaresti kormánnyal: előfordulhat, hogy vissza kell fizetni a támogatást, mert az utakat nem használják rendeltetésük szerint.

Az utakat annak reményében építették meg, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a schengeni térségnek.

(A kiemelt kép a nagylaki átkelőről készült.)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.