Belföld

Titkosszolgálati vezetőket számoltatnak be a moszkvai vízummutyiról

Az ellenzék arra kíváncsi, hogy nem szúrt szemet a több ezer vízum, amit egyetlen cég kezdeményezésére adtak ki.

Kedden a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt kell számot adnia az Információs Hivatal főigazgatójának arról, miért nem szúrt a hivatalnak szemet a moszkvai magyar követségen működő „vízumgyár” – erről ír a Magyar Nemzet. 2013-ban a Moszkvában kiadott üzleti célú vízumok 45 százalékát a Monte Tokaj Kft. kezdeményezésére adták ki, általában az igényléstől számított 4-5 órán belül, ami kizárja, hogy az uniós szabályok szerint ellenőrizhették volna a kérelmezőket.

Az Információs Hivatal felel a külképviseletek biztonságáért, ide értve a nemzetbiztonsági védelmet. Ez az intézmény a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá tartozik. A részben offshore hátterű, részben orosz kézben lévő Monte Tokaj Kft. egyik tulajdonosa és cégjegyzésre jogosult vezetője korábban az a Kiss Szilárd volt, aki annak ellenére lehetett agrárattasé, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal többször is nemzetbiztonsági kockázatot jelzett vele kapcsolatban.

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint haladéktalanul hozzá kell látni a külképviseletek nemzetbiztonsági átvilágításának. „Ha mindaz, amit eddig tudhatunk a vízummutyiról, megtörténhetett a legnagyobb külképviseletünkön, akkor máshol, ahol csak pár ember dolgozik, bármi megtörténhet” – mondta a Magyar Nemzetnek Molnár Zsolt.

Az ellenzéki politikusok arra is kíváncsiak a titkosszolgálatok vezetőitől, hogy „vajon hány ezer orosznak kell soron kívül vízumot kapni, hogy a magyar hírszerzésnek szemet szúrjon, és indokoltnak lássa a végére járni a hirtelen megnövekedett vízumigény okainak”. Molnár szerint nem jelenthető ki, hogy nem jelentettek nemzetbiztonsági kockázatot azok az oroszok, akik az előírásokat megkerülve kaptak jogot a beutazásra, mert önmagában az a tény, hogy nem Magyarországon léptek be az EU-ba, még nem jelenti azt, hogy nem is jártak Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik