Belföld
Budapest, 2016. november 7.
Vádlottak a 2006-os eseményekkel kapcsolatban, elöljárói intézkedés elmulasztása miatt megvádolt rendõri vezetõk tárgyalásán a Fõvárosi Ítélõtáblán 2016. november 7-én. Balra Bene László volt országos rendõrkapitány, elsõrendû vádlott, mellette Gergényi Péter volt budapesti fõkapitány, másodrendû  vádlott.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Rendőri vezetők pere: Benét felmentették, Gergényinek fizetnie kell

24.hu
24.hu

2017. 02. 13. 10:10

Ítélet született másodfokon hétfő délelőtt a 2006-os őszi események kapcsán megvádolt egykori rendőri vezetők ügyében. A Fővárosi Ítélőtábla részben megváltoztatta a korábbi döntést: Budapest volt rendőrfőkapitánya, Gergényi Péter 400 ezer forint pénzbüntetést kapott, a negyedrendű vádlottnak pedig ki kell fizetnie a bűnügyi költségeket, 150 ezer forintot.

A többi vádlott, köztük Bene László volt országos rendőrfőkapitány felmentő ítéletét a tábla helybenhagyta.

Ahogy arról beszámoltunk, a perben első fokon tavaly októberben hirdetett ítéletet a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa, amely Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt elöljárói intézkedés elmulasztása, a per negyedrendű vádlottját, aki a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka volt, parancs iránti engedetlenség miatt a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette. A többi vádlottat ugyanakkor felmentette.

Az ügyet tavaly novemberben kezdték tárgyalni másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol az ügyész azt kérte, hogy a vádlottak többségét a táblabíróság mondja ki bűnösnek.  Bene László és Dobozi József ügyében hatályon kívül helyezést és új eljárás lefolytatását indítványozta.

Az ügyészség a tévészékház 2006. szeptember 18-19-ei ostrománál és az azt követő napokban, valamint az október 23-án a főváros utcáin történtekkel kapcsolatban jobbára mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőrtábornok és tizenegy rendőrtiszt ellen.  A vádhatóság a székházostrommal kapcsolatban lényegében azt rótta Gergényi Péter terhére: világossá kellett válnia számára, hogy a helyszínparancsnok nem hajtja végre a székház megvédésére vonatkozó parancsot, mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtásáért. A tévészékház ostromát követő eseményekkel kapcsolatos vádpontok szerint pedig a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják alárendeltjeik túlkapásait.

Az utolsó szó jogán a vádlottak a felmentésüket kérték.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.