Belföld

Influenza: az ingyen vakcinák felét használták fel

A járvány csúcspontján már túl vagyunk.

Az influenza ellen országosan rendelkezésre álló térítésmentes vakcinák alig több mint felét használták fel január 8-ig – derül ki az Országos Epidemológiai Központ információs lapjából.

Az elszámolt oltóanyag mennyisége – 619 820 adag – nem éri el az előző szezonban felhasznált 659 675 adagot. Budapesten, valamint Fejér és Pest megyében a háziorvosokhoz eljuttatott oltóanyag több mint felét beadták, viszont Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az oltóanyag-felhasználás nem érte el a 40 százalékot.

A 3 év alatti, kockázati csoportba tartozó kisgyermekek számára rendelkezésre álló négyezer adag vakcina 68,7 százalékát, 2746 adagot használtak fel, ez valamivel több, mint a 2015-2016-os szezonban felhasznált 2400 vakcina.

A térítésmentes oltásra mások mellett a 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők, az egészségügyi dolgozók, részben az állattenyésztés területén dolgozók, valamint azok jogosultak, akik munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülnek bevándorló külföldiekkel.

Az influenzajárvány már tetőzött, január 30. és február 5. között az előző héthez képest 10 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak az országban. Az 5. naptári héten összesen mintegy 92 ezer ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a megbetegedések gyakorisága a 3-5, valamint a 6-14 évesek között volt legmagasabb. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik