Belföld

A washingtoni nagykövet elismerte, hogy nem nagyon lesz Orbán-Trump találkozó a közeljövőben

szemerkenyi-reka(210x140).jpg (szemerkényi réka)
szemerkenyi-reka(210x140).jpg (szemerkényi réka)

Ez az új adminisztráció első napjára, Salute to Freedom, azaz A szabadság köszöntése címmel rendezett magyar brunch felhelyezett minket a Trump-csapat térképére.

– Villantott a magyar diplomáciát remekül leíró mondatot Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet a Figyelőnek adott interjújában. Szemerkényi többek között ezzel is támasztotta alá azt, hogy miért vannak a magyar diplomaták remek viszonyban a Trump-adminisztrációval.

Szemerkényi szerint be vannak kötve a Fehér Házba. 

Ami azért van, mert korábban mindenki azt hitte, hogy Hillary Clinton fog nyerni, Trumpra pedig nem is készültek, amit most azzal próbálnak behozni, hogy nagy cégeket bérelnek fel kapcsolatépítésre. Ehhez képest a magyar diplomácia kétkapura játszott, és már akkor elkezdtek ismerkedni a Trump-csapattal, amikor még esélytelennek tűntek.

– Egy Twitter-fotóból tudhatjuk, hogy már az elnökkel is kezet fogott.
– Bár nem akartam ezt minden alkalommal kiposztolni, de valójában már háromszor is volt alkalmam személyesen találkozni és beszélgetni az elnökkel.

– Szerénykedett a nagykövet.

Szemerkényi arról is beszélt, hogy lesz-e Orbán-Trump találkozó. Nagyon úgy néz ki, hogy egyelőre nem.

 A magyar miniszterelnökről az elnöknek nagyon pozitív véleménye van, dolgozunk a találkozó konkrét egyeztetésén. A személyes kapcsolat fontos elem. Az időzítésnél azért legyünk reálisak; egy ekkora világhatalomnál vannak olyan nagy ügyek, amelyek alapvetően meghatározzák az elnök naptárát, például a kereskedelmi kapcsolatok, Kína vagy a Közel-Kelet.

Szemerkényi arról is beszélt, hogy Trump milyen régóta tervezi az elnökséget.

A közeli barátaival való beszélgetésekből érzékelhető, hogy Donald Trump már mintegy négy éve eldöntötte: indul az elnöki címért. Volt ideje felkészülni, ezalatt nyilván sok mindent átgondolt.

Ehhez képest a hírek szerint Trump a kampányt eleinte arra akarta felhasználni, hogy az NBC-vel újratárgyalja a valóságshowjának szerződését és később kilépett volna, aztán amikor nemi erőszaktevőnek nevezte a mexikói bevándorlókat, az NBC kirúgta, így kénytelen volt újratervezni. Ez pedig nem négy évvel volt a megválasztása előtt, hanem másféllel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik