Belföld

Rákay Philip: Vannak még olyan emberek, akik az állami vagyont nem széthordani akarják

Rákay Kálmán (rákay philip, )
Rákay Kálmán (rákay philip, )

Csütörtökön megírtuk, hogy a Világgazdaság írta meg, hogy egymilliárdról 7 milliárd forintra emeli az állam a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. tőkéjét.

A 2004-ben privatizált, Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. néven működő volt állami gazdaságot a magyar állam tavaly novemberben vásárolta vissza 2,1 milliárd forintért. A privatizációkor a cégről leválasztott Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. előbb költségvetési szerv lett, majd a hozzá tartozó ménes, illetve a műemlékek bekerültek a visszavásárolt társaságba.

A lapnak nyilatkozott Farkas Sándor, a mintagazdaságként működő ménesbirtok újjászervezésének összehangolásáért felelős kormánybiztosa, aki szerint a ménesbirtok számára a turizmus fellendítése is fontos feladata, ezzel magyarázta a korábban zenei műsorvezetőként, majd az MTV intendánsaként is tevékenykedő Rákay Philip igazgatósági tagságát.

Rákay Philip nyílt levélben reagált, amiben azt írja:

Azért ragadtam tollat, mert mérhetetlenül alacsony színvonalúnak találom mindazt, amit ma jórészt újságírásnak neveztek, és az a szomorú, hogy még büszkék is vagytok minderre. Valószínűleg épp ezért veszitek a bátorságot, hogy saját magatokat valamiféle erkölcsi- és szakmai piedesztálra emelve, bármilyen témában, bármikor, bármit leírhassatok, csúsztatva, sejtetve, minden alkalommal valamilyen hátsó szándékot, összeesküvést vizionálva az ügyek hátterében. Pedig nem tudtok ti semmit! Még arra is képtelenek vagytok, hogy egy hírnek tisztességesen utánajárjatok! Marad nektek az, hogy mindenféle kontroll nélkül, valamilyen hangzatos címet fabrikálva, szinte egy az egyben átemeljetek egy írást az egyik felületről, a másikra. Miközben magatokat és azt a sajtóorgánumot, ahol dolgoztok bizonyára megkerülhetetlen, mértékadó hírforrásnak gondoljátok. Gratulálok! Komoly teljesítmény! Amit tegnap és ma a mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-vel kapcsolatos híradásokban produkáltatok az minden, de nem újságírás!

Szerinte inkább arról kellene szólnia a híreknek, hogy a nagy múltú gazdaság az Osztrák-Magyar Monarchia idején évente hatezer lovat adott a hadseregnek, és ami három magyar lófajta bölcsője.

Fölösleges utánajárnotok annak is – úgyis messze van a fővárostól, meg az istállószag is zavarná a budapesti szmoghoz edződött orrotokat -, hogyan  alakult a ménes sorsa a II. világháború után, a Rákosi-érában, majd a Kádár-korszakban és a rendszerváltoztatás környéki, vadprivatizációs években, s hogy miért történelmi tett az, hogy egy kormány végre úgy gondolta: annak a hatalmas birtoktestnek, amely évszázadok óta egybe tartozott, állami kézben van a legjobb helye, mert így őrizhető meg további évszázadokra az a közös kincs, amelyet a Ménesbirtok jelent

– írja.

Hozzáteszi, a mezőhegyesi igazgatóságban olyan emberek ülnek, akik szakmájukban egytől egyig megkérdőjelezhetetlen felkészültségű és tudású emberek, akik igen komoly saját egzisztenciával rendelkeznek, és akik kvázi társadalmi munkában, valóban a jobbító szándéktól és a jó ügy iránti elhivatottságtól vezérelve, a nem létező szabad idejüket áldozva, a saját tapasztalataikat és kapcsolatrendszerüket használva dolgoznak azon, hogy európai szintű mintagazdaság létesüljön Mezőhegyesen.

Szerinte szép számmal léteznek még olyan emberek Magyarországon, akik az állami vagyont nem széthordani, hanem gyarapítani akarják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik