Belföld

Óriási kártérítést fizetett ki az állam a gazdáknak a madárinfluenza miatt

madárinfluenza (madárinfluenza)
madárinfluenza (madárinfluenza)

A több mint hárommilliárd forintos közvetett termelői kárból eddig egymilliárd 164 millió forintot fizetett ki az állam kártalanításként a gazdálkodóknak a madárinfluenza miatt – írja a Magyar Hírlap szerdai számában.

A madárinfluenza miatt eddig több mint hárommillió baromfit pusztítottak el az állategészségügyi hatóságok Magyarországon. Az állam száz százalékban megtéríti a kiirtott baromfik piaci értékét és a megsemmisített takarmány költségét.

A földművelésügyi tárca a lapot úgy tájékoztatta, hogy

eddig egymilliárd 164 millió forintot fizettek ki 45 gazdálkodónak, 69 határozat alapján.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a lapnak elmondta: ez a hárommilliárd forint nem a kár teljes értéke, hanem csak az élő munkát érintő része, valamint egy létfenntartáshoz szükséges minimális értéket jelöl meg. A szakmai szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy a közvetett károk miatt ne csak a termelők kapjanak ellentételezést, hanem a kereskedők és a feldolgozók is.

A tárca közölte: a feldolgozóüzemeknél a madárinfluenza miatt keletkezett munkaerő-piaci problémák kezelése túlmutat a minisztérium hatáskörén, azonban több tárca együttműködésében készül javaslat a kormány számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik