Belföld

Ónos eső – jégpáncél és összetört autók az utakon

A szerda reggel, illetve délelőtt sem telt eseménytelenül az utakon, sőt. A tűzoltók több megyében gőzerővel dolgoznak, mutatjuk, hogy hol, pontosan mi történt:

Az időjárással kapcsolatos káresetek felszámolásában:

  • a hivatásos katasztrófavédelem 20 helyszínen 33 technikai eszközzel, 134 fővel
  • az önkéntes tűzoltóerők 2 helyszínen avatkoztak be 4 technikai eszközzel és 14 fővel
  • az önkormányzati tűzoltók 7 helyszínen dolgoztak 10 technikai eszközzel és 25 fővel
  • az önkéntes mentőcsoportok 2 helyszínen 3 technikai eszközzel és 8 fővel

vettek részt az események kezelésében. Országosan egyébként 226 munkagép dolgozik az országos közúthálózaton, 751 fő van szolgálatban, sózási, érdesített szórási munkákat végeznek – a mai napon eddig.

Budapest

A szerda reggeli óráktól összesen négy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra Budapesten az ónos eső okozta károk miatt. A XII. kerületi Irhás ároknál egy három méteres fa dőlt vezetékekre és veszélyeztette a forgalmat. A fát a fővárosi hivatásos tűzoltók kézi erővel eltávolították. Nem sokkal később a XXII. kerületi Móricz Zsigmond úton távvezeték szakadt le, míg a IV. kerületi Fóti úton három kocsi csúszott meg és ütközött össze. Nem sérült meg senki, a forgalmi akadályt a fővárosi rajok szüntették meg.

Pest megye

Pest megyében a tartós ónos eső miatt egyes útszakaszon jégpáncél alakult ki az utak felületén. A folyamatos sózás ellenére kisebb balesetek történtek a megye útjain. Személyautók, kisteherautók és kamionok csúsztak meg, fordultak keresztbe az úttesten.  A kora reggeli órákban az M5-ös autópálya 41-es kilométerénél, Kakucs közelében szalagkorlátnak ütközött egy autó. A dabasi hivatásos tűzoltók levontatták a roncsot az úttestről, ezzel megszüntették a forgalmi akadályt. Cegléden, a Déli úton kenyeret szállító kisteherautó fordult keresztbe a jeges úton. A ceglédi hivatásos tűzoltók számolták fel a forgalmi akadályt.

Érden, a Kárpitos utcában kisteherautó csúszott villanyoszlopra, okozott ezzel forgalmi akadályt. Az érdi hivatásos tűzoltók vontatták vissza a járművet az úttestre. Pár perccel később szintén Érden, a Kerülő utcában csúszott meg, majd fordult keresztbe egy személyautó, az érdi hivatásos tűzoltók végezték el a műszaki mentést. Szentendrén, a Pomázi úton a megállást követően egy autóbusz a síkos úton nem tudott elindulni, utasokat nem szállított. A szentendrei hivatásos tűzoltók felsóztak az utat, majd kéziszerszámok segítségével megtisztították az út felületét, így el tudott indulni az autóbusz.

Fejér megye

Fejér megyében reggel 6 óra óta összesen öt olyan esethez riasztották az egységeket, amely összefüggésben volt a rendkívüli időjárással. A Soponya és Kisláng közötti úton elakadt egy kocsi, ami elzárta az utat. Az M7-es autópálya 42-es kilométerszelvényében kisbusz ütközött szalagkorlátnak, kereke kitörött, forgalmi akadályt képezett. Nem sokkal  7 óra után történt Székesfehérváron, a Fürdősoron az a baleset: egy kocsi megcsúszott és az árok szélén állt meg. Enyingen, a Dr. Belák Sándor utcában egy teherautó árokba csúszott a kereszteződésben és elállta az utat.

Somogy megye

A mentők kérték a tűzoltók segítségét Somogy megyében a katasztrófavédelemtől: egy sürgősen orvosi segítségre szoruló beteg házát nem tudták megközelíteni Kaposváron, a város hivatásos tűzoltói egy terepjáró képességű járművel szállították őt a mentőautóhoz. Megcsúszott az úton és elakadt egy menetrend szerint közlekedő autóbusz Gadányban, a Temető utcában. A böhönyei önkormányzati tűzoltók és a Somogy mentőcsoport önkéntesei dolgoztak a helyszínen, munkájukat egy erőgép is segítette. A tűzoltók kéziszerszámokkal feltörték a mentést ellehetetlenítő jégréteget a baleset helyszínén. A munkagép ezután tudta biztonságos útszakaszra vontatni az autóbuszt, amely folytatni tudta útját. Enyingen keresztbe fordult egy kamion, amely egy oszlopot is kidöntött. A jármű mentéséhez a siófoki hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egység munkáját két homlokrakodó gép is segítette, a járművet végül a székesfehérvári tűzoltódaru emelte vissza az útra.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Több esetnél is be kellett avatkozniuk a Jász-Nagykun-Szolnok megyei egységeknek. Kora reggel árokba csúszott egy busz Alattyánban, a Kossuth Lajos utcában. A jeges úton csúszott meg a busz, keresztbe fordult az úton, első kerekei az árokba futottak, a hátsó rész az úttestre lógott. Műszaki mentésében a jászberényi hivatásos tűzoltók működtek közre. A buszt végül erőgép vontatta ki az árokból, az utasok egy másik járművel folytathatták útjukat. Reggel 8 óra körül Túrkevén, a Setét Mihály utcában csúszott árokba orral egy kisteherautó, akadályozva a forgalmat. A jármű élelmiszert szállított, sem vezetőjének, sem a rakománynak nem esett baja. A teherautót a túrkevei önkéntes tűzoltók vontatták ki az árokból, a jármű üzemképes maradt, folytathatta útját.

Örményesen, a Dózsa György utcában egy pótkocsis tehergépjármű fordult keresztbe az úton, nem tudta folytatni útját. Sérülés nem történt, mentéséhez kamionmentőt hívtak. A karcagi körforgalom előtt Karcag irányában két kamion ütközött össze, amikor egyik utolérte a másikat. A járművek el tudták hagyni a helyszínt, sérülés nem történt.

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megyében kora délelőtt történt baleset az időjárási viszonyok miatt: Oroszlány és Bokod között egy mellékúton okozott problémát a jeges út, két autó ütközött össze. A sofőrök nem tudták elhagyni az ütközés helyszínét a az útra fagyott jégpáncél miatt. Az oroszlányi önkormányzati tűzoltók vontatták el a járműveket.

Zala megye

A szerdai napon öt esetben kellett beavatkozni a Zala megyei tűzoltóknak az ónos esővel összefüggő balesetnél. Kivétel nélkül árokba csúszott járműveket kellett menteniük a tűzoltók, mindegyik jármű folytatni tudta az útját.

Győr-Moson-Sopron megye

A kora reggeli két baleset óta egy esetben riasztották Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit. Az 1401-es számú útra, Zsejkepuszta közelébe a lébényi hivatásos és az ásványrárói önkéntes tűzoltók vonultak, egy kamion fordult keresztbe a csúszós úton és elfoglalta a teljes útpályát. A tűzoltók a nyerges vontató mögötti fát eltávolították, így a jármű a saját erejéből vissza

Tolna megye

Tolna megyében reggel óta két beavatkozás volt. Szekszárdon, az Ybl Miklós utca parkolójában több kocsi csúszott egymásba szerda délelőtt. A járművek műszaki mentését a szekszárdi hivatásos tűzoltók végezték el kötelek és kerékékek segítségével. Pakson a Györkönyi utcában két autó ütközött frontálisan szerda délelőtt, egyik az ütközés következtében az árokba csapódott. Mindkét autóban csak a vezetőjük utazott, egyikük ki tudott szállni, a másik sofőrt a mentők emelték ki és kórházba szállították. A járműveket a paksi hivatásos tűzoltók áramtalanították, akik az útakadály megszüntetéséről is gondoskodtak.

Korlátozás

Az intenzív havazásból adódó útviszonyok miatt háromnegyed kilenctől bevezették a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési tilalmát a 2-es főúton az M2-es autóúttól Parassapusztáig, a személyautók forgalma viszont folyamatos. Szlovákia irányából háromnegyed tizenegytől a szlovák hatóságok nem engedik belépni Magyarország területére a 7,5 tonna feletti járműveket, emellett a Somoskőújfalunál található határ külföldi oldalán baleset történt, emiatt ott szintén szünetel jelenleg az átkelés.

Narancs riasztás

A katasztrófavédelem emlékeztet: visszavonta az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt korábban kiadott legmagasabb fokú, piros riasztást. Négy megyében a másodfokú (narancs) riasztás van érvényben jelenleg. Az időjárási viszonyok miatt az ország számos pontján kellett a katasztrófavédelem erőinek beavatkozniuk, sok helyen önkormányzati és önkéntes tűzoltók is segítették a hivatásosok munkáját.

Kedden is rengeteg helyszínen volt szükség a tűzoltók segítségére. Erről itt olvashat bővebben.

(Kiemelt kép: Gombás Péter tű.őrm., Győr HTP) 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik