Belföld

Kepes András: Még nem késő megkérdezni az olimpiáról a budapestieket!

Kepes András író Facebook-oldalán kommentálta, hogy az egyik bulvárlap feltette a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) egy régi videóját, ahol – több ismert művész, tudós, közéleti ember és sportoló mellett – ő is elmondta, hogy támogatom a budapesti olimpia gondolatát.

Szavai szerint akkor, 2005-ben

még én is bíztam abban, hogy egy politikától független közös cél, a sport, képes felülírni a megosztottságot és a zsigeri gyűlölködést, ami – meggyőződésem szerint – a tragédia felé sodorja az országot. Végül is a kölcsönös megértés, a békés vetélkedés gondolatából ered az olimpia eszméje is. A BOM-ot reklámozó videón évekkel ezelőtt annyit mondok: “Végre nem csak a fél ország találna magának egy közös célt. És ezt meg is tudnánk mutatni a világnak. Az olimpia nem csak a sportolóknak fontos. Én támogatom a budapesti olimpiát.”

Hozzáteszi: ideális esetben egy ilyen esemény valóban fellendítheti egy ország gazdaságát,

azonban, hogy az elmúlt évek során, amióta a politika a sporttal kapcsolatos beruházásokat is besöpörte saját klientúrájának korrupciógyanús, átláthatatlan üzleti bulijai közé, ez a remény is szertefoszlott.

Éppen ezért a BOM-mal már évekkel ezelőtt megszakította a kapcsolatot. A budapesti olimpiával kapcsolatban arról ír:

Mivel én nemcsak sportolóink dicsőségének tudnék örülni – mellesleg függetlenül attól, hogy itthon versenyeznek vagy a világ más táján -, hanem még ennél is jobban annak, ha a hazámfiai egészségesek, műveltek, sikeresek lennének, ha nem nélkülöznének, ezért most úgy gondolom, hogy azoknak a milliárdoknak, amit stadionokra, olimpiára, kétségesen megtérülő beruházásokra szán a kormány ma mindenképpen jobb helye lenne az egészségügyben, az oktatásban, a tudományban, a tömegsportban, a sokszínű művészetben és kultúrában.  Mindenesetre, amikor konkrétan fölvetődött a budapesti olimpia megrendezésének kérdése, az előnyöket és a kockázatokat korrekt módon a főváros lakosai elé tárva, jó lett volna erről megkérdezni a véleményüket. Még most sem késő!

Korábban Alföldi Róbert színművész, rendező, író osztotta meg gondolatait a budapesti olimpiáról és a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik