Belföld
Budapest, 2017. január 23.
Áder János köztársasági elnök (j) Zenimjadar Batbajar mongol és Jerzy Snopek lengyel nagykövet társaságában a magyarul beszélõ nagykövetek tiszteletére adott fogadáson Budapesten, a Sándor-palotában 2017. január 23-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Egyetlen ábrán, hogyan lett gazdagabb Áder János

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2017. 02. 01. 15:25

Korábban a témában:

Január 31-én feltöltötték a politikusok vagyonnyilatkozataikat. Ezekből nemcsak az derült ki, hogy Orbán Viktornak összesen egymillió forintnál kevesebb megtakarítása van (és az is a feleségével közös számlán), hanem az is, hogy Áder János megduplázta folyószámláján tartott vagyonát: 4,5-ről 9,2 millióra nőtt az összeg.

Mi az a KözösHalmaz?

Ez a név azt a sorozatunkat takarja, amiben (általában nagyobb mennyiségű) statisztikai adatot teszünk fogyaszthatóvá az adatvizualizáció segítségével, így (talán) azok számára is érdekes lesz, akiket annyira nem foglalkoztatnak a számadatok.

A köztársasági elnöknek van dollár- és euróalapú megtakarítása és tartós befektetési értékpapírszámlája is, azonban ezek az elmúlt négy bevallott időszakban alig vagy csak kis mértékben változtak.

Vásárolt viszont Áder prémium államkötvényt is, ami annyira “jól” tejelt, hogy az egymilliós vásárolt értékből két év alatt nemhogy több, de négyezer forinttal kevesebb lett.

Fontos: a Tableau program sajátosságai miatt az adatvizualizáció asztali számítógépen vagy laptopon nézve látszik (leginkább), ezért ha mobilról olvassátok a cikket, mentsétek el és keressétek fel később az előbbi eszközökről.

A színes területek Áder János megtakarításait jelölik, míg a fehér vonaldiagram Orbán Viktorét – a miniszterelnök 2015-ös kiugrása annak köszönhető, hogy megérkezett a könyvéből származó 5,5 millió forintos bevétele.

Áder János egyébként köztársasági elnökként a mindenkori illetményalap harminckilencszeresét kapja: ez azt jelenti, hogy a tavalyi 38.650 forint miatt nagyjából 1,5 millió forintot keresett bruttóban. Ez egész évre nettósítva 11,7 millió forintot tesz ki, Ádernak tehát sikerült a fizetése felét félretennie.

Adataink a keh.hu-n, illetve a kormany.hu-n közzétett vagyonnyilatkozatokból származnak.

Fejléckép: MTI/Kovács Tamás

vissza a címlapra

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.