Belföld

Orvosi Kamara: Nagyon komoly probléma van az egészségügyben

Sokakat meglepett, hogy megszólalt a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki levelet írt a miniszternek. Villáminterjú Éger Istvánnal, aki szerint mélyről indult az egészségügy, de most jó úton jár.

Nyílt levelet küldött Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek, miszerint a szükséges 600 helyett kevesebb mint 140, megfelelő szakképesítéssel rendelkező orvos dolgozik a kórházak sürgősségi osztályain. Idáig hol volt?

Nem értem.

Olvasom egészségügyi fórumokon is, a szakmatársaitól, hogy meglepte őket a megszólalásával. Úgy is mondhatnám, azt a fajta aktivitást, amit korábban mutatott, mintha az utóbbi időben visszafogta volna. Persze csakis a nyilvános szerepléseire gondolok.

Én eddig is a munkámat végeztem, de az idézett levél nem egy perszonális, hanem egy kamarai ügy. Én mindig azokat a feladatokat végzem el, amire a kamarai testületek megkérnek vagy felhatalmaznak. Most egy kamarai vizsgálat volt, ami tagi bejelentésre indult októberben, mostanra lett eredmény. Publikáltuk és elküldtük az illetékeseknek. Szóval nem értem a kérdését, ezt csinálom 14 éve egyfolytában.

Csak azért kérdezem, mert hat évvel azelőttig elég sokat szerepelt egészségügyi kérdésekben a médiában, mostanában meg szinte soha. Nem hívják?

Ha ismerné ezt a szakmát, akkor tudná, hogy a legvadabb kamaraellenesség 2010-től 2014-ig, tehát pontosan ennek a kormánynak az előző ciklusában volt.

Ezt a mostani levelet úgy zárja, hogy „Érdemi beavatkozását, a helyzet megoldását célzó, előremutató intézkedését kérve, köszönti: Dr. Éger István sk” Mit vár?

Meg kell szüntetni azokat a törvénysértő helyzeteket, amik a kollégákat és a betegeket veszélyeztetik, meg kell szüntetni a hatósági ellenőrzés nyomán azt, hogy bárhol előfordulhasson, hogy nincs szakorvosi ügyeletvezető, hogy odakényszerítsenek szemészt, reumatológust, pszichiátert, bőrgyógyászt, rezidenseket a sürgősségire, akik ott gyakorlatilag csak szenvednek, és a többi, és a többi. Ezt meg kell szüntetni.

Ön szerint erre belátható időn belül van reális esély?

Természetesen, de bocsánat, én nem vagyok hatóság, nekem az a dolgom, hogy felhívjam a figyelmet. A vizsgálat lefolyt, az eredmények a birtokunkban vannak, nem nekem kell latolgatni az esélyt. Nekem az a dolgom, hogy kérjem az intézkedést.

No, ezért kérdeztem az elején az aktivitásáról. Mennyire partner a kormány az önökkel való együttműködésben most?

Jobban, mint valaha.

Rendszeresen egyeztetnek?

Az elmúlt 14 év legjobb időszaka ez. Most akceptálnak a legjobban, mióta kamarai elnök vagyok.

Sokak szerint az elmúlt 14 évben most a legsúlyosabb a helyzet.

Nézze, számtalan és nagyon komoly probléma van az egészségügyben, sorolhatnám az orvosképzés színvonalát, de mást is, szóval

baj van bőven, nem jó a helyzet.

Folytatni kell a bérfejlesztést, vissza kell csábítani az embereket. A helyzet nagyon gyatra, ezt elmondom önnek is szívesen, de az elmúlt esztendő volt az első, amikor eredményeink is voltak. Remélem, rájönnek, hogy ez fontos és folytatni is fogják.

Eredmény? Elárulja, mi volt az?

Tavaly júniusban olyan megállapodást kötöttünk, melynek következtében 13 hónap alatt 70 százalékkal nő az orvosi átlagalapbér. Elsőre ez szerintem nem rossz eredmény. Persze hozzá kell tenni, nagyon mélyről indultunk. Most ez a fő csapásirány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik