Belföld

Annyira mocskos a fővárosi levegő, hogy korlátozhatják az autóforgalmat

sofor(430x286)(1).jpg (sofőr, volán, vezet, vezető, autós)
sofor(430x286)(1).jpg (sofőr, volán, vezet, vezető, autós)

A tegnapi mérési adatok alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból 8 helyszínen a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), ebből 4 esetben a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) is meghaladta, ezzel vasárnap a fővárosi szmogriadó riasztási fokozatának első napi feltétele teljesült – közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala kedd reggel az MTI-vel.

A vonatkozó jogszabályok szerint szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha

a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért annak elrendelésével együtt azonnali intézkedéseket kell elrendelni. A közlemény szerint a ma 12 óráig számított részeredmények alapján nem zárható ki annak a valószínűsége, kedden Budapesten el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát. Ebben az esetben a forgalomkorlátozással – a legszennyezőbb gépjárművek közlekedési tilalmával – járó intézkedés a kihirdetést követő nap, azaz 2017. február 1-jén, szerda reggel 6 órától lép életbe, majd – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik