Belföld

A kocsordi atombunkerről adott ki közleményt a Jobbik

Fogarasi Árpád életműve eladósorba került, a település polgármestere lát esélyt a turisztikai hasznosításra.

A szavakkal emlékezetes küzdelmet folytató Szalacsi Sándornak köszönhetően híresült el a kocsordi atombunker, amit egyébként nem ő, hanem Fogarasi Árpád kezdett építeni az 1980-as években saját telkén, mégpedig abból a megfontolásból, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye többet ér, mint a Sínai-félsziget, így a veszélye is fennáll, hogy atomfegyverekkel akarják majd elfoglalni.

A jó munkásember addig jutott az építkezéssel, hogy elkészültek az objektum két méter vastag betonfalai, majd elfogyott a pénz, így leállt az építkezés. Addigra viszont Fogarasi híres lett – már 1992-ben szerepelt a Friderikusz-show-ban, a 2000-es évek elején pedig az interneten terjedt az a felvétel, amin a merev részeg Szalacsi Sándor magyarázza, hogyan veszi majd ki Fogarasi a vízből az oxigént. A bunkerépítés történetéből egyébként nagyjátékfilm is készült 2009-ben.

A napokban a Hír TV számolt be arról, hogy eladósorba került a bunker, ennek kapcsán pedig Kocsord jobbikos polgármestere, Földi István a párt által kiadott közleményben reagált. Azt írta: lát lehetőséget az „objektum” turisztikai hasznosítására, de egyelőre az önkormányzat részéről nem aktuális, hogy megvásárolják, a képviselő-testület jóváhagyása kell hozzá.

Korábban a Hír TV-nek azt nyilatkozta Földi, hogy a mai napig vannak látogatói a „komplexumnak”, és sokan javasolták az önkormányzatnak, hogy alakítsanak ott ki valamiféle turistalátványosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik