Belföld

Tárki: Fogynak a bizonytalanok, emelkedni látszik a Jobbik

Továbbra is jelentős a Fidesz fölénye.

Az utóbbi fél év hullámzásai után a január a megszokott stabil Fidesz-előny mellett a bizonytalan és válaszmegtagadó választók arányának csökkenését és a Jobbik halvány növekedését hozta. Ez derül ki a TÁRKI legfrissebb reprezentatív kutatásából.

Az elmúlt negyedévben a pártpreferenciák terén a legnagyobb változás a pártot nem választók arányának 5 százalékpontos csökkenése volt.

Októberben a választók 40 százaléka nem tudott választani a jelenlegi pártok közül, vagy azt nem nevezte meg. Ez az arány januárban csak 35 százalékos volt.

Az egyes pártok támogatottságának alakulásában alig van statisztikailag mérhető változás. A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága októberben és januárban is 33%-on állt, míg a pártválasztók között az októberi 54 százalék után januárban 52 százalékot ért el.

A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 10-ről 13 százalékra, a pártválasztók körében pedig 17 százalékról 20 százalékra nőtt.

A többi ellenzéki párt támogatottsága változatlan

Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében októberben és januárban is 9, a pártválasztóknál szintén mindkét hónapban 15%-on állt. A teljes népességben a DK mindkét hónapban 4, az Együtt 1 százalékon áll. A PM tábora továbbra sem éri el az 1 százalékot. Az LMP októberben 2, januárban 3 százalékot ért el. A pártválasztókon belül a DK a két hónapban 6, az Együtt 2 százalékot, a PM 1 százalékot kapna, míg az LMP októberben 3 százalékon, januárban 4 százalékon állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik