Belföld

Orbán: Az élet rendje, hogy vannak ellenzéki vezetésű önkormányzatok

Közös sajtótájékoztatót tartott Szegeden Orbán Viktor miniszterelnök és Botka László polgármester. A miniszterelnököt tüntetők fogadták érkezésekor.

Szeged polgármestere beszélt arról, hogy a város munkanélküliség tekintetében jól áll, a statisztikák  szerint 2,8 százalék a munkanélküliség, amíg az országos átlag 4,4 százalék. De azért hozzátette, hogy nagyon sok még a munka e tekintetben.

Botka elmondta, az elmúlt tíz évben a versenyképes adottságaikra építettek, de hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy egy élhető város csak akkor prosperál, ha szolidaritás is van, ha mindenkinek jut a fejlesztésekből. Ezért új megközelítésű bérlakásprogramot alakítottak ki, aminek oka az volt, hogy rengeteg ilyen áll üresen az országban, viszont sok családnak nincs esélye magántulajdonú lakáshoz jutni. A városban kétszáz lakást újítottak fel, a lakásokat a piaci ár egyharmadáért adják ki.

Orbán ezek után elmondta, hogy Botkával egy hosszú és sikeres megbeszélésen vannak túl. Hiába ellenzéki vezetésű Szegeden az önkormányzat, a miniszterelnök azt mondta,

az élet rendje, hogy vannak ellenzéki vezetésű önkormányzatok.

Nem kellene mindig Budapestig utazni

Sikerült megállapodniuk több fontos kérdésben,  például abban is egyetértettek, hogy helyes úgy elképzelni az ország jövőjét, hogy a főváros mellett vannak vidéken meghatározó regionális központok. Ezek megvalósulásához Orbán szerint két dologra van szükség, akaratra és lehetőségre. Konkrét megállapodás született még több dologról is, hiszen Orbán azt mondta:

ma megtudtam, hogy ha valaki Szegedről Miskolcra akar menni, akkor Budapest felé kell venni az irányt.

Így ezen ideje változtatni, nagy terv az, hogy Szegedet összekötik Miskolccal Debrecenen keresztül. Ez a következő időszak egyik legnagyobb nemzetgazdasági jelentőséggel bíró fejlesztése.

Megállapodtak még a Szeged-Makó közötti elővárosi közlekedés fejlesztéséről, illetve a repülőtér felkarolásáról is, mivel el kell kerülni annak visszaminősítését. Az ipari park fejlesztési program keretében 200 hektárnyi új épül majd, illetve belvárosi hídrekonstrukcióról, kerékpár- és gyalogoshídról is tárgyaltak.

Hogy meg tudjuk-e valósítani a terveket, az majd egy másik tárgyaláson dől el.

A szegedi Széchényi teret is szeretnék visszaalakítani a háború előtti állapotára, a tervek már megvannak, a kormány pedig vállalta a tér-visszaalakítás költségeinek fedezését. Sportfejlesztések is lesznek, megállapodtak egy új fedett uszoda, egy sportcsarnok építéséről és egy szabadtéri atlétikai centrum létrehozásáról is.

Amikor arról kérdezték a miniszterelnököt, támogatja-e, hogy az emberek dönthessenek az olimpiáról, azt mondta,

ha az emberek akarnak dönteni, akkor dönteni is fognak. 

Arra nem válaszolt, hazaárulónak tartja-e az aláírókat, jelezte, népszavazási ügyben csak akkor nyilatkozik, ha lezárult az aláírásgyűjtés.

Új falat kell építeni

Trump muszlimellenes rendeletével kapcsolatban azt gondolja, az lesz a leghelyesebb, ha Magyarország a saját határain belül marad ezekben a kérdésekben.

Minden országnak joga van ahhoz, hogy a saját biztonságáról maga gondoskodjon.

Elmondta, a kormánynak van egy stratégiája az ország megvédésére, ehhez hozzátartozik a határvédelem és a határ fizikai megvédése.

A déli határ és új fal építése, megerősítése elkerülhetetlen.

Arról, hogy lesz-e miniszterelnöki vita, annyit mondott: majd az idő eldönti. Botkával kapcsolatban megjegyezte:

egy komoly polgármesterrel tárgyaltam a mai napon.

Zárásként kijelentette, rámutattak már sok létező és nemlétező gyengeségére, nem állítja, hogy mindig jó döntéseket hoztak, de készek olyan javaslatokat is megfogadni, amik ellentétesek az elképzeléseikkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik