Belföld

Vona: Orbán plakátja önleleplező. Jön a mindhalálig munka?

A Jobbik elnöke szerint ezer sebből vérzik a sikerpropaganda.

A Jobbik elnöke is megkapta a kormány sikereit propagáló kis prospektust. A harmadik oldalon látható képet (a szakmunkás minimálbér emelésének örvendező úrral) ismerte óriásplakátokról, de most bevillant neki, hogy a fotóval valami nagyon nem stimmel. Vona Gábor Facebook-oldalán elmagyarázza, mi a gond. Nem az, hogy amit a kampányfüzet ír, az nem igaz,

hanem épp ellenkezőleg. Ez a kép nagyon sokat megmutat a magyar valóságból. Egyfajta freudi elszólás, már amennyiben egy plakátra lehet ilyet mondani.

De mire is gondolok? Hol is a hiba?

1. A képen ugye a szakmunkás minimálbér emelését reklámozzák, amit már évekkel korábban meg kellett volna tenni, de ezt most hagyjuk is. A probléma az, hogy ennek az idős úrnak már nyugdíjban kellene lennie, vagy afelé kellene tartania, nem pedig a szakmunkás bér arcának lenni. Ha a Fidesz például támogatná a 40 évnyi munkaviszony után járó nyugdíj férfiakra való kiterjesztését, amit a Jobbik javasol, az pont ennek az úrnak jelenthetne megoldást. De a Fidesz ezt nem támogatja, még az erről szóló népszavazást is megakadályozta. Szegény ember meg dolgozhat, hátha egyszer eljut a nyugdíjig.

(Munkából megyünk a sírba – egy friss felmérés szerint minden harmadik ember gondolja úgy, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznia kell a megélhetéshez. A megkérdezettek fele kétségbeesik, ha belegondol, miből él időskorában, ha mégsem tud dolgozni. Egyre kevesebben bíznak abban is, hogy 60-65 éves korukban nyugdíjba vonulhatnak, a válaszadók 40 százaléka szerint mire nyugdíjba megy, már minimum 70 év lesz a nyugdíjkorhatár – a szerk.)

Vona Gábor akár el is fogadná, hogy a plakátúr valamiért még mindig dolgozik.

Oké, de az micsoda ország már, ahol egy becsületes szakmunkás az aktív évei végén még mindig csak a minimálbért kapja? A képen látható férfinak már egy sikeres és anyagilag is megbecsült szakmai út végén kellene lennie. És ehhez kell mosolyognia…? Sajnálatos, hogy ez a valóságban sokszor mégis megtörténik, de azért ez minden, csak nem siker.

3. Az ország jelenleg egyik legsúlyosabb problémája a munkaerőhiány. Azok a szakik, akiket a képen látható úr is képvisel, akik értik a szakmát, szeretnek és akarnak is dolgozni, lassan kiöregednek, az utánpótlás meg elmenekült az országból. Pár év múlva nem lesz itthon szakember! Micsoda beismerés (öngól – hogy a kormányfő is értse) az, hogy nem egy 20-as, 30-as éveiben járó fiatalember látható a képen, hanem ez a kedves úr. A Fidesz elüldözte a fiatalokat. Sajnos tényleg ez a helyzet. A cégeknél egyre kevesebb a használható fiatal munkás az elvándorlás miatt.

A Jobbik elnöke írása végén arra figyelmeztet, hogy a plakátot látva az országban, jusson mindenkinek az eszébe: “Néha egy kép többet mond minden szónál.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik