Belföld

Veronai baleset: novemberben kapott új gumikat a busz

24.hu
24.hu

2017. 01. 25. 10:22

A veronai tragikus autóbusz-balesetben leégett jármű kifogástalan állapotban indult útnak, a műszaki vizsgálatokat szigorúan betartották

– mondta a buszt üzemeltető Pizolit Busz Kft. vezetője, Czakó Tibor, aki részvétét fejezte ki valamennyi áldozat családjának. 

A több mint húsz éve személyszállítással foglalkozó Pizolit Busz Kft. történetében még soha nem fordult elő személyi sérülést okozó baleset, az olaszországi tragédiáról éppen ezért a vállalat minden dolgozója döbbenten értesült.

Czakó Tibor, a Pizolit Busz Kft. vezetője ebben a szívszorító helyzetben maga is sokkos állapotba került, ugyanakkor kötelességének tartotta, hogy minden birtokában lévő információt megosszon és együttérzését fejezze ki az érintetteknek.

A cégvezető elmondása szerint a társaság autóbuszai évente másfél millió kilométert tesznek meg, amelyeknek kétharmada külföldi út.

A sofőrök minimum 3-5 éves vezetői tapasztalattal kerülnek a céghez, és mivel a legritkább esetben cserélnek járművet, mindenki részletesen ismeri a saját autóbuszát.

A handout photo provided by Italy's institutional agency for fire and rescue service Vigili del Fuoco on January 21, 2017 shows firefighters extinguishing flames in the wreckage of a bus following a crash on the A4 motorway near the Verona East exit, northern Italy. 
The coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on the motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said Saturday. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona on Friday night, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers.
 / AFP PHOTO / Vigili del Fuoco / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: Getty Images Hungary

A járművekkel kapcsolatban Czakó Tibor elmondta, hogy a buszok nagyon jó állapotban vannak, karbantartásukra a vállalat nagy hangsúlyt fektet.

A balesetet elszenvedett autóbusz 2016 decemberében esett át utoljára kötelező szervizen, novemberben kapott vadonatúj gumikat.

Hozzátette, hogy a hatályos jogszabályok szerint 15 ezer kilométerenként kötelező a nemzetközi forgalomban lévő autóbuszok műszaki vizsgálata, amit a cég minden esetben szigorúan betart.

A megrendítő történtek hatására a cégvezető elhatározta, hogy további biztonsági intézkedéseket vezet be a jövőben.

„Igyekszem magam azzal lekötni és úgy feldolgozni a mérhetetlen fájdalmat, hogy a jövő felé fordulok. Elhatároztam, hogy a mi buszaink ezentúl csak akkor indulnak el, ha pontosan az a protokoll fut le, ami a repülőkön: a vészkijáratok bemutatása, az üvegtörő kalapács helyének és használatának ismertetése, valamint a biztonsági övek használata

– mondta Czakó Tibor.

A balesetet szenvedett járművet jelenleg Olaszországban vizsgálják, a buszt üzemeltető Pizolit Busz Kft. pedig dolgozik azon, hogy megadjon minden segítséget az érintetteknek és a baleset okainak kiderítéséhez.

Candles and flowers are placed in a window of the Szinyei Merse Pal high school in Budapest on January 21, 2017, to commemorate victims of a bus accident in Italy.
A coach carrying Hungarian teenagers home from a school trip crashed and burst into flames on a motorway in northern Italy, killing 16 people, firefighters said. Some 39 injured were taken to hospital following the accident near Verona, which occurred when the vehicle smashed into a bridge pillar, according to emergency workers.
 / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Fotó: Getty Images Hungary

Az érintettek segítésére egy krízis-központ létrehozásán dolgozik, ahol találkozhatnak szakemberekkel, de mindenekelőtt egymással.

Megoszthatják bánatukat és azokat a módszereket, amelyeket saját esetükben hatékonynak találnak a terhek feldolgozására. Ilyen formában szeretnék most a nyilvánossághoz fordulni és felajánlást kérni olyan épületegyüttesre, amely akár heteken át rendelkezésre áll és alkalmas ezekre a célokra. Mélységesen lesújtott a tragédia, őszintén együtt érzünk a balesetet szenvedőkkel, az áldozatok hozzátartozóinak szívből jövő őszinte részvétünket szeretném kifejezni. A sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánunk

mondta megrendülve Czakó Tibor.

A Társaság érdekképviseleti szervezete, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary is állást foglalt a baleset kapcsán.

Ebben a fájdalmas időszakban az elsődleges a részvét és legmélyebb együttérzés kinyilvánítása, melyet, úgy gondolom, a teljes autóbuszos szakmaközösség nevében is tolmácsolhatok. Őszintén bízunk abban, hogy ez a rendkívüli eset nem ingatja meg az autóbuszos szolgáltatók iránti eddigi megrendelői bizalmat. Éppen ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a baleset okaira vonatkozó vizsgálat pontos megállapításainak

– nyilatkozta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Úgy ítéljük meg, hogy a rendkívül sajnálatos eset kapcsán bármilyen további lépés, intézkedés kizárólag a megállapított tények ismeretében lehet időszerű, és a jelenlegi rendkívül szigorú szabályzórendszer esetleges módosításának vizsgálata is a baleset konkrét kiváltó okának ismeretében lehet helyénvaló

 – tette hozzá.

Múlt péntek éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. A tragédiával kapcsolatos cikkeinket ide kattintva olvashatja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.