Belföld
AppleMark

Megóvnák a Margitsziget természeti értékeit, változik az építési szabályzat

24.hu
24.hu

2017. 01. 25. 14:28

Korábban a témában:

Módosította a Duna-parti építési szabályzat Margitszigetre vonatkozó rendeletet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A módosítást 20 igen szavazattal 2 tartózkodás mellett támogatta a testület.

Az elfogadott előterjesztés szerint a hatályos terv módosításai a Margitsziget olyan fejlesztését segítik elő, amely

a természeti értékek védelme mellett erősíti a rekreációs funkciót.

A Margitsziget továbbra is helyet biztosít a kikapcsolódni, sportolni vagy pihenni vágyóknak, a szabadidős programokat kereső családoknak. A Margitszigettel szomszédos kerületek lakosságának környezeti zajhatásoktól való fokozott védelme érdekében a hatályos tervhez képest az egyes területeken elhelyezhető funkciók körét szűkítik.

Az úszóműveken, mint közhasználatú rekreációs létesítményen mindeddig csak vízi színpad létesítése volt tiltva, de a módosítást követően ezen létesítmények már csak a pihenés célját szolgálhatják a jövőben

– írják.

A városi park területén is korlátozták a zenés, szórakoztató rendeltetést: a módosítás alapján csak ott létesíthető a jövőben, ahol kulturális funkció megengedett, így a Szabadtéri színpad és a Casino területén.

A módosítással a cél a rendezvények és az azt kiszolgáló létesítmények – pavilonok, időszakos jellegű lelátók – további korlátozása, ezáltal a környezeti terhelés csökkentése, a zöldfelületek védelme érdekében.

A hatályos terv nagyrendezvények számára típus nélkül biztosított lehetőséget pavilonok létesítésére, a módosítás következtében azonban csak a nemzetközi sportesemények rendezése esetén lesz erre lehetőség. A sziget arculatának erősebb védelme céljából tovább korlátozódik a reklám célú berendezések elhelyezhetősége is – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A sziget északi részén lévő felszíni parkoló 12 személyautónyi hellyel bővül, így 236 autó és 6 busz parkolhat majd. A parkoló elhelyezhetőségének határvonala az elkészült engedélyezési-kiviteli tervek figyelembevételével kismértékben módosul annak érdekében, hogy az idei vizes világbajnokság margitszigeti helyszíneinek kiszolgálása biztosított legyen.

(mti)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.