Belföld

Simlisségeket talált az ÁSZ: minél nagyobb az önkormányzati cég, annál több pénz tűnhet el

Lezárult az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok integritás felmérése. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvánosságára hozta a cégek korrupciós kockázatairól, valamint a korrupcióval szembeni ellenálló-képességüket erősítő integritási kontrollok kiépítettségéről szóló tanulmányát – közölte az ÁSZ kedden.

Az ÁSZ elemzésében tendenciaként állapítja meg: minél nagyobb méretű egy társaság, annál nagyobbak a korrupciós kockázatai, de erősebb a kontrollrendszere is. Néhány nagyobb társaság azonban a számottevő kockázatok ellenére sem épített ki erős védelmet a korrupcióval szemben, a kisebb társaságok jelentős része pedig még a legalapvetőbb kontrollokat sem hozta létre.

A felmérés adatai alapján a közfeladat-ellátás mellett egyéb tevékenységet is végző társaságok csoportjában volt a legmagasabb korrupciós veszélyeztetettségi indexérték, azaz a korrupciós kockázati szintet növeli, ha egy társaság közfeladatai mellett más tevékenységet is végez.

Hol mutyiznak? Vállalatirányítás, felügyelet és közbeszerzés

A tanulmány vizsgálta a gazdasági társaságok működésének azon területeit is, melyek fokozottan ki vannak téve a korrupciós kockázatoknak. A vállalatirányítás, felügyelet kiemelt területen voltak például a legmagasabbak korrupciós kockázat-intenzitási indexek, melyek a korrupciós kockázatok gyakoriságát jelölik. Jellemző volt, hogy a felügyelőbizottságok ügydöntő hatáskörébe csak a válaszadók 17,6%-a utalt feladatokat, illetve a vállalkozások 11,2%-nál volt a létesítő okiratban előírva éves rendszeres beszámolási kötelezettség a vagyonban bekövetkezett változásokról a tulajdonos felé. A korrupciós kockázatokat növelte az is, hogy a társaságok több mint harmadánál (37,7%) elmaradt a tulajdonosi joggyakorló önkormányzat általi ellenőrzés 2013-2015 között.

A közbeszerzések, beszerzések kiemelt terület átlagosnál magasabb korrupciós kockázatot növelő tényezők intenzitási index értékét az érintett társaságok körében gyakran (83,1%-ban) előforduló meghívásos közbeszerzési eljárások, valamint a háromnál kevesebb ajánlattevővel lezajlott közbeszerzések (43,9%-nál) okozták. Az ajánlatkérő önkormányzati társaságok 55,6%-nál fordult elő, hogy a közbeszerzési eljárás nyertesével a közbeszerzési kiírást megelőzően szerződéses kapcsolatban voltak – áll az ÁSZ tanulmányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik