Belföld

Fegyverarzenál és fegyverműhely Budapesten – két ember ellen emeltek vádat

Lőfegyverrel, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntette miatt emeltek vádat egy 65 éves férfi ellen Budapesten. De nem csak ő áll bíróság elé: társának engedély kereteinek túllépésével elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélésének bűntette miatt kell felelnie. Ha bűnösnek találják őket, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

A vád szerint előbbi férfi évtizedek óta gyűjtötte a régi katonai eszközöket, elsősorban különféle fegyvereket, alkatrészeket, amelyeket egy XV. kerületi családi házban tárolt. A pincéjében egy műhelyt is berendezett, ahol az egyes eszközökön különböző – jellemzően hatástalanításra, restaurálásra irányuló – átalakításokat, munkálatokat végzett.

 Tavaly április 28-án Budapesten, az M3-as autópálya bevezető szakaszán ellenőrizték a rendőrök, ekkor találták meg az egyik fegyvert az autóban, majd házkutatást tartottak nála, ahol

lőfegyvernek minősülő fegyvereket – egyebek mellett több maroklőfegyvert, puskát, géppisztolyt -, valamint robbanóanyagnak minősülő eszközöket – így páncéltörő gránátot, kézigránátot – találtak. Ezek tartása hatósági engedélyhez kötött, amivel azonban a vádlott nem rendelkezett.

 A vád szerint a kocsiban talált fegyvert a másodrendű vádlottól, egy 53 éves férfitól szerezte meg. A rendőrök  nála is házkutatást végeztek, nem hiába:

az -engedéllyel tartott lőfegyvereken és lőszereken kívül – olyan lőszernek minősülő töltényeket is tartott, amelyre a sportcélú lőfegyverekre vonatkozó tartási engedélye nem jogosította fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik