Belföld

Olimpia 2024: Lőni és lovagolni fognak a Kincsem Parkban

Nagy döntések következnek a Fővárosi Közgyűlésben, véglegesíthetnek több olimpiai helyszínt. Közben azt is eldönthetik, okosváros legyen-e Budapest.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszínválasztási javaslat végleges változatáról is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Kincsem Park–>öttusa

A változtatások között szerepel például, hogy a Kincsem Parkban ideiglenes öttusaközpontot alakítanának ki. Mint a Budapest.hu oldalon közzétett előterjesztés mellékletében olvasható, a nemzetközi sportszövetséggel folytatott egyeztetések nyilvánvalóvá tették, hogy az Olimpiai Stadionban az atlétikai versenyszámok előtt kevés az idő a megfelelő pályaátalakítások elvégzéséhez.

A Kincsem Park tervezett fejlesztéseit, valamint a meglévő infrastruktúráját kihasználva lehetőség nyílik egy komplex, ideiglenes öttusaközpont kialakítására. A metró közelsége, valamint a nagy tér lehetőséget ad egy húszezres nézőtér kialakítására. Megjegyezték azt is, hogy a területet állami tulajdonú cég üzemelteti és tulajdonolja, ami megkönnyíti az ottani rendezést.

Testvérhegy–>mountainbike

A javaslat szerint a mountainbike-versenyeket az eredetileg is tervezett helyszínen, a Testvérhegyen tartanák meg, nem a Hármashatár-hegyen. A 2016 szeptemberi változást a hármashatár-hegyi helyszín jelenlegi használata, valamint a sokkal természetközelibb megvalósíthatósági és utóhasznosítási lehetőségei indokolták. A Hármashatár-hegy érintett területei állami tulajdonban vannak, ami jelentősen megkönnyítette volna a kivitelezést.

Ugyanakkor a nemzetközi és hazai sportszövetséggel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával, valamint a II. kerülettel folytatott egyeztetésekből kiderült, hogy a Testvérhegyen nyílik nagyobb lehetőség az utóhasznosításra. Az olimpia után állandó mountainbike-pálya, valamint a terep- és tájrendezésnek köszönhetően egy új, rekultivált zöldterület jöhet létre. (Azt valahogy kihagyták, hogy a kerékpárszövetség sem támogatta a Hármashatárt.)

A harmadik szakaszba léptünk

Az előterjesztésben emlékeztettek, hogy az olimpia rendezési jogáért kiírt pályázat három szakaszból áll. Első körben Budapest az olimpiával kapcsolatos vízióját, a játékok megrendezéséről kialakított koncepcióját és stratégiáját 2016. február 16-án adta be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). A 2016. október 6-án benyújtott második kötet tartalmazta a rendezéshez szükséges garanciákat, a rendezés szervezeti, jogi kereteit és a helyszíntervek módosításait. A február 3-ig benyújtandó harmadik kötet témája az olimpiai játékok lebonyolítása, a tapasztalatok és az örökség felsorolása, valamint a végleges helyszíntervek bemutatása.

A harmadik szakasz alapja egy komplett projektanalizis, amiben a pályázó város részletes programot, helyszínleírást, doppingellenes stratégiát és az érintett ország sportiparágáról készült elemzést nyújt be a NOB-nak. Bemutatja emellett, hogy az olimpia lebonyolításának koncepciója milyen fenntartható megoldásokat tartalmaz, és hogyan biztosítja, hogy az olimpia

izgalmas és kivételes élmény legyen a sportolóknak, a látogatóknak, a pályázó város közösségeinek és valamennyi érdekeltnek egyaránt.

Budapest okos jövőképe

Az aktualizált helyszínkiválasztási javaslat elfogadása mellett a Fővárosi Közgyűlés dönthet majd a pályázat harmadik szakaszában benyújtandó dokumentumokról, valamint a Smart Budapest – Budapest okosváros jövőképe című dokumentum elfogadásáról is. A jövőképes dokumentum alapján egy részletes program kidolgozását javasolják. A jövőkép bemutatja Budapest okosváros-szemléletét, azokat az elveket és értékeket, amik alapján a fejlesztéseket elképzelik. Mint a koncepcióban olvasható,

az okos Budapest egy környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból is fenntartható város, amely a modern technológia adta lehetőségek felhasználásával és a társadalom szerepvállalásának növelésével élhető várost jelent a városlakók számára.

A jövőkép stratégiai célkitűzései, hogy Budapest a nemzetközi innováció egyik központja, ezáltal a tudástranszfer célpontja legyen; Budapest a környezeti erőforrások és a keletkező hulladék fenntartható felhasználásával óvja környezetét; Budapest fenntartható, a város élhetőségét növelő mobilitási rendszert hozzon létre; Budapest a XXI. század környezeti és technológiai változásaira válaszolni képes város legyen; Budapesten az emberek nyitott és együttműködő társadalomban éljenek; Budapest a fenntartható és helyi gazdaság fejlesztésére alapozva fejlődjön tovább.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik