Belföld

Olasz buszbaleset: a magyar rendőrség is nyomoz

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt.

Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. Az ügyben a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) is nyomoz, írja a Rendőrség. Kiderült, a közúti közlekedési baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálják, munkájukat – kérésükre – Olaszországban három fős magyar rendőri csoport segíti. A magyar rendőrök vasárnap hajnalban érkeztek Veronába.

A baleset okaként, melynek megállapítása az olasz hatóságok feladata,

felmerült a műszaki hiba lehetősége.

Az olasz hatóságok vizsgálatának elősegítése érdekében tisztázni kell, hogy a magyar honosságú autóbusz, amelyről magyar sofőrjei azt nyilatkozták, minden rendben van, milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot.

A baleset helyszíne.
A baleset helyszíne.

A nyomozás egyébként az olasz hatóságok eljárásától független, megállapításait egy későbbi jogsegély keretében a magyar rendőri szervek – az ügyészség felügyelete mellett – az alapügyben eljáró olasz hatóságok rendelkezésére bocsátják. Az NNI – igazságügyi műszaki szakértők bevonásával – tanúkihallgatásokat, az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végez, lefoglalja a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat, a két magyar állampolgárságú autóbusz vezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.

A tragédiával kapcsolatos fejleményeket ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik