Belföld
Szelektiv-hulladekgyujtes(430x286)(1).jpg (szelektív hulladékgyűjtés, )

Nem megfelelően gyűjtik a szemetet? Az egész társasház fizethet!

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 20. 12:06

Sokan még mindig a szelektív tartályba dobják a kommunális hulladékot is, pedig emiatt az egész lakóházat megbüntethetik, a költségeket pedig a társasházzal fizettetik ki – számolt be a hirado.hu az FKF tájékoztatása alapján.

A társasházaknál kihelyezett sárga fedelű, műanyag- és fémgyűjtő kukák egyéb, oda nem való hulladékkal szennyezettsége az utóbbi évben Budapest-szerte meghaladta az 50 százalékot, ami gyakorlatilag hasznosításra alkalmatlanná tette és teszi a benne található hulladék újrahasznosítását – hívta fel a figyelmet az FKF Nonprofit Zrt.. A társaság a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés körül kialakult „tarthatatlan helyzet” megoldásában kéri a lakosság segítségét.

A Fővárosi Közgyűlési Rendelet szerint ugyanakkor

az ingatlantulajdonosok kötelessége a papír-, a műanyag-, és a fém hulladékok külön gyűjtése.

A portál emlékeztet: a  Hulladékgazdálkodási Törvény, valamint a fővárosi rendelet értelmében a kötelező hulladékszállítási közszolgáltatást nem rendeltetésszerűen igénybe vevők ellen az önkormányzatok intézkedhetnek.

Ha a lakók nem megfelelő hulladékot helyeznek el a szeletív gyűjtő tartályokban, kötelezhetők arra, hogy ezen hulladékmennyiségre is megfizessék a vegyes háztartási hulladék után fizetendő hulladékszállítási díjat, illetve a válogatás fajlagos költségét. Hozzátették: ismételt esetben hulladékgazdálkodási bírság kiszabása is kezdeményezhető.

Az FKF közölte, ellenőrzési akciót indít, így a szelektív hulladékszállítást végző munkatársak az ürítést megelőzően azt ellenőrzik, hogy van-e oda nem való hulladék a tartályban.

Ha igen, akkor egy tájékoztatót tesznek ki, hogy hulladékot a normál hulladékszállító járat viszi el. Ennek költségét kiszámlázzák az ingatlanhasználóknak, vagyis a társasháznak – közölte az FKF hirado.hu-val.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.