Belföld

Madárfészek okozott kis híján tragédiát egy szolnoki társasházban

Párás, vizes falak, elfogyó levegő, furcsa szagok – erre lett figyelmes egy lakó egy egyik szolnoki, Kolozsvári úti társasházban. Még aznap segítséget kért telefonon, kiszellőztette a lakást, másnap megérkezett a kéményseprő.

A négyemeletes társasház érintett lakásában szinte izzadtak a falak, erős volt a visszaáramlás is a kéményből, és a szellőztetés ellenére, fullasztóan kevés volt a levegő. A kéményseprő nem állt meg ennél a lakásnál, a gyűjtőkéményt teljes egészében megvizsgálta, ellenőrizte az átjárhatóságot, és a levegő minőségét. A társasház közös képviselőjét is értesíteni kellett, ő felhívta a ház valamennyi lakóját, volt, akit az orvosi rendelőben ért utol. Mindenki komolyan vette az értesítést, a lakók hazatértek, hogy beengedjék a lakásukba a mestert.

A baj nagyobb volt, mint várták, mert, mint kiderült, madarak raktak fészket a kéményben, a fészek, a gallyak, a sár teljesen eldugította a kürtőt.

A kéményseprő a tetőn lévő tisztítónyíláson keresztül, duguláselhárító eszközzel megszüntette az eltömődést, amely a harmadik és negyedik szint közötti kéményszakaszban volt. Ezt a hatalmas mennyiségű anyagot: törmeléket, töreket, madárürüléket az orvosi rendelőből hazahívott tulajdonos földszinti lakásában lévő koromzsákajtón keresztül távolította el.

Ezt szedte ki:

Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotó: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A tisztítás elvégzése után, az idő közben segítségére siető kollégájával, valamennyi lakásban megvizsgálták az összekötőelemeket. Minden gázkészüléket ellenőriztek füstgáz-mérő műszerrel, az ellenőrzések ekkorra már megnyugtató eredménnyel szolgáltak

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, a mester megelőzött egy nagyobb tragédiát, mert az eldugult kémény valamennyi lakásban gondot okozhatott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik