Belföld

A bölcsődéből vitte el a gyámhivatal a munkásszállón élő nő kislányát

A pestszentlőrinci hivatalnál tüntetés volt az eljárás miatt, a demonstrálók szerint a magyar hatóságok rutinszerűen szakítanak ki gyerekeket a családjukból csak azért, mert szegények.

A pestszentlőrinci gyámhivatalnál tiltakoztak A Város Mindenkié csoport aktivistái pénteken reggel, az után, hogy szerdán a gyámhivatal a bölcsődéből vitte el egy anya gyermekét.

A Magyar Narancs azt írja:

Bosch Erzsébetet telefonon értesítették, hogy ideiglenes elhelyezéssel nevelőszülőhöz kerül kislánya.

Az egyedülálló nő egy budapesti munkásszállón él, magát és húsz hónapos gyermekét a gyes és a családi pótlék mellett takarításból tartja fenn. Nem akarta bölcsődébe adni a kislányt, de a családgondozó kérésére mégis megtette egy hete, hogy ne legyen baj. A Város Mindenkié csoportnál is ezt javasolták neki, ők sem gondolták, hogy megtehetnék vele, hogy előzetes bejelentés nélkül elviszik a gyermekét.

Az anya és Molnár Noémi, az Utcajogász Egyesület tagja iratbetekintés során tájékozódott a XVIII. kerületi hivatalnál arról, hogy miért szakították el a gyereket édesanyjától. A hivatali magyarázat szerint

a családgondozó adott jelzést a hivatal felé,

lakhatási okokat hoztak fel, és felrótták az anyának, hogy mikor a családok átmeneti otthonában élt a kislánnyal, állítólag konfliktusa volt az ott lakókkal, valamint a családsegítőkkel.

A határozat szerint a gyermeket azért emelték ki, mert a munkásszállón, ahol laktak, poloskák vannak, így a lakhatását nem tartják megfelelőnek. Azt is helytelenítették, hogy a téli hidegben elvitte a gyereket, meglátogatni a nevelőszülőnél élő testvérét.

Ezek közül egyik indok sem igazolja a kíméletlen eljárást, de még csak az ideiglenes elhelyezést sem

– mondta Molnár Noémi, hozzátéve, hogy hasonlót még nem tapasztaltak. Ilyen eljárás akkor lehet indokolt, ha bántalmazás, vagy közvetlen veszély áll fenn, itt azonban szó sincs erről.

A tüntető aktivisták azt mondták:

a magyar állam hatóságai rutinszerűen szakítanak el gyerekeket a családjuktól kizárólag azért, mert szegények és bizonytalan a lakhatásuk.

A hivatal biztonsági őre ki akarta tessékelni az előtérbe benyomult mintegy húsz tiltakozót, de erre végül nem került sor, beszédeik végén a demonstrálók elhagyták az épületet. Az intézmény egyébként értesítette a rendőrséget is, de mire a rendőrök a helyszínre értek, már mindenki távozott, vagy épp indult. (Fotó: A Város Mindenkié)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik