Belföld

Teljes titokban temették el Pol Pot megye teljhatalmú urát

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2017. 01. 19. 09:52

Komócsin Mihály decemberben halt meg, szerdán helyezték örök nyugalomra Szegeden.

December 15-én meghalt Komócsin Mihály, aki az MSZMP szegedi, majd Csongrád megyei első titkára volt. Temetését múlt szombaton, teljes titoktartás mellett tartották Szegeden, a Belvárosi temetőben – írta a Délmagyarország.

Komócsin 1925-ben született, politikai karrierje kezdetén belépett a szakszervezetbe, az illegális kommunista pártba, majd a szociáldemokraták közé. 1944-től a kommunista párt szegedi területi szervezője és dél-magyarországi pártszervezője. Budapesten és Heves megyében is vállalt pártmegbízatásokat, majd visszatért Szegedre, 1956 novemberétől az MSZMP szervezője és a végrehajtó bizottság első titkára volt a városban, majd a megyei bizottság gazdaságpolitikai titkára.

1971-től 1974-ig Komócsin volt a megyei tanács elnöke, majd 1985-ös nyugdíjba vonulásáig az MSZMP első titkára. Marxizmus-leninizmust, politikai gazdaságtant is oktatott az ELTE-n, a JATE-n és különböző pártiskolákon.

Szegeden, a jelenleg kormányhivatalként működő egykori megyeházán a volt dolgozószobájában rendeztek be emlékszobát a kommunizmus áldozatainak tiszteletére. Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója elmondta: a megyei pártvezetés keményvonalassága miatt Pol Pot megyének nevezték Csongrádot, a kambodzsai kommunista diktátor után.

„Féltek tőle, mint a tűztől”, „élet-halál ura volt”, „erőszakos ember volt, nem szerette, ha nem rögtön ment teljesülésbe akarata” – idézte a róla szóló véleményeket a megyei lap.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.