Belföld

Már az idei év elején eldőlhet a 2018-as költségvetés

A tervek szerint az Országgyűlés az év elején szavaz a 2018-as költségvetésről, így az idei lehet sorban a harmadik esztendő, amikor a képviselők az őszi helyett már a tavaszi ülésszakon megszavazzák a következő évi büdzsét – írta a Magyar Idők.

A nemzetgazdasági tárca a lapot úgy tájékoztatta: minden szakmai feltétel adott ahhoz, hogy az ország 2018-as büdzséjét a képviselők a nyár elejére elfogadják. Ennek leginkább az lenne az előnye, hogy minden érintett szereplő kiszámítható körülmények között készülhetne fel a következő évre.

A költségvetés megalkotását az utóbbi években rendre új adószabályok kialakítása kísérte, ez az idén sem lesz másként. Az új közteherviselési passzusok megfogalmazásakor fontos szempont lesz, hogy újabb lépéseket vezessenek be az adóadminisztráció csökkentéséért.

Számos olyan rendelkezés kerülhet be a tavaszi adójogszabályba, amely könnyebbé teheti a vállalkozások és a magánszemélyek hétköznapjait

– idézi a lap a tárca közlését.

A minisztérium megjegyezte, hogy fontos a tavalyi intézkedések hatásainak elemzése, meg kell vizsgálni, azok miképpen befolyásolták a gazdasági folyamatokat, és az adóügyi előírások finomítására a tapasztalatok fényében kerülhet sor. Az elmúlt év döntései közül kiemelték egyebek mellett

  • a többéves bérrendezési program elindítását,
  • a munkáltatói járulék enyhítését,
  • a társasági adó csökkentését,
  • több termékkör áfájának mérséklését, valamint
  • a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelését.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik