Belföld

Hó, ónos eső, szélvihar – veszélyt jeleznek  

Péntekre egy megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adtak ki.

Az éjjeli óráktól csapadékzóna éri el az országot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra kiadott valamilyen figyelmeztetést péntekre.

Eleinte még sokfelé eshet, délután északnyugat felől egyre nagyobb területen váltja havas eső, havazás az esőt. Az Északi-középhegység tágabb környezetében mindvégig havazhat, ott akár jelentősebb mennyiség (nagyobb területen 10-15, de helyenként akár 20 cm) is felhalmozódhat. A Dél-Dunántúlon, a Duna-Tisza közének középső területein 10, helyenként 15 cm körüli hó eshet.

Péntek hajnaltól kora délelőttig a Dunántúl északkeleti megyéiben, a Duna-Tisza közén és az Alföld déli részein előfordulhat ónos eső, az éjjeli órákban az északnyugati megyékben pedig a déli szelet viharos (70 km/h) körüli széllökések kísérhetik.

Figyelmeztetések

Pest, Fejér és Bács-Kiskun megyében egyszerre három (citromsárga) elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső, az eső (20mm) és a 12 órán belül lehulló, 5 centit meghaladó friss hó miatt.

Baranya, Tolna, Zala és Somogy megyére két elsőfokú figyelmeztetést (eső, hó) adtak ki. Jász-Nagykun-Szolnok megyére szintén, csak ott az ónos eső és a hó, míg Veszprém megyére az erős szél és a hó miatt.

Csak az ónos esőre figyelmeztetnek Békés, Csongrád, Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar megyében, míg az erős (70km/óránál erősebb) szélre Győr-Moson-Sopron és Vas megyében.

„Megúszta” egy figyelmeztetéssel Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén is, bár ott 24 óra alatt 20 centit meghaladó friss hó eshet, ezért másodfokú, narancssárga a veszélyjelzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik