Belföld

Az államtitkár szerint mindenki számára érezhető az ország erősödése

Novák Katalin példaként említette, hogy sokat léptek előre az ifjúsági munkanélküliség felszámolása terén. Ezt szolgálja az ifjúsági garanciaprogram, amelynek keretében ötvenezer fiatalnak biztosítanak munkát vagy képzést. A munkahelyvédelmi akcióprogram keretében pedig a munkaadók adó- és járulékkedvezményt vehetnek igénybe, így ösztönzik őket a fiatalok foglalkoztatására.

A családok boldogulását szolgálja a két évig igénybe vehető, havi 5 ezer forintos házassági adókedvezmény, továbbá az úgynevezett diplomás gyed keretében a felsőoktatásban tanulók is jogosultak a gyed-re, attól függetlenül, hogy korábban volt-e munkaviszonyuk – fűzte hozzá.

2 százalék alatti az ifjúsági munkanélküliség

Kitért arra, hogy minden megyében létrehoztak a fiatalok számára olyan közösségi tereket, ahol a munkatársaik tájékoztatást nyújtanak az ösztöndíjakról, a továbbtanulási lehetőségekről, tanácsokat adnak a fiatal gazdáknak, illetve segítik a fiatalok vállalkozóvá válását.

Novák Katalin a Kossuth Rádió 180 perc című adásában arról szólt, hogy a kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően ma már 12 százalék alatti az ifjúsági munkanélküliség és 5 év alatt 30 százalékkal növekedett a házasságkötések száma.

A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) már 35 ezren vették igénybe, és az idén két gyermek nevelése esetén nettó 30 ezer forint havonta a családi adókedvezmény. Ez jövőre 35 ezer forintra, 2019-ben pedig 40 ezer forintra nő – mondta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik