Belföld

Kiűzné a sportból Deutsch Tamást, Kocsis Mátét, Németh Szilárdot…

Szabó Tímea azt javasolja, hogy politikus ne lehessen sportvezető.

A Párbeszéd társelnöke azt szeretné, ha parlamenti képviselő, állami vezető, kormánytag, államtitkár, 1500 fősnél nagyobb település polgármestere egyáltalán nem lehetne

gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja valamint sportegyesület, sportszövetség tisztségviselője.

A független képviselő módosító javaslatát azzal indokolta, hogy a sportszövetségekben,

főként a kiemelt sportágakban, a sportirányítás félfeudális, kegyenc rendszert hozott létre, folytatva ezzel azt a kádári sportirányítási gyakorlatot, amelyben nem a teljesítmény számított, hanem a politikai hovatartozás.

A magyar sport csak akkor fejlődhet, ha a jövőben nem a politika jelöli ki a kormánynak fontos sportszövetség vezetőjét.

Szabó Tímea szerint a következő időszakban is több szövetség élén lehet változás, ezért fontos még időben felszámolni a politika és a sport évtizedek óta tartó “káros összefonódását”.

Szakembereket a politikusok helyett!

A törvényjavaslat célja, hogy összeférhetetlenné tegye a politikusok, politikai vezetők sportszövetségekben történő tisztségviselői szerepvállalását. A magyar sport érdeke, hogy a sportszövetségek élén az adott sportág által elismert szakemberek legyenek.

A Párbeszéd politikusa ezen túl azt is szeretné, ha az egyes sportágak költségvetési finanszírozása nem a mindenkori politikai kapcsolatokon múlna. Ezért azt javasolja, hogy a kormány tavaszra dolgozzon ki a szakszövetségekkel közösen egy olyan normatív, objektív feltételeken alapuló finanszírozási rendszert, amelyben a szakmai szempontok átláthatóan érvényesülnek. Ezzel – mint írta – indokolatlanná is válna aktív politikusok lobbizási, közpénzszerzési szempontú bevonásának szándéka a sportba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik