Belföld

Folyamatosan csökken az abortuszok száma Magyarországon

Az elmúlt hat évben folyamatosan csökkent az abortuszok száma Magyarországon, bár még így is több tízezer ilyen beavatkozást végeznek évente – írta a Magyar Nemzet hétfői számában.

A lap Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára írásbeli válaszát idézte, amelyet Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő kérdésére adott. Az adatokból kiderül, hogy

2015-ben 31 176 terhességmegszakítás történt Magyarországon, ami a 2010-es mutatókhoz képest 23 százalékos csökkenés.

2016 első negyedévében további 4,1 százalékkal csökkent az ilyen beavatkozások száma. 2010 és 2012 között a legtöbb terhességmegszakítást – átlagosan 8397-et – a 30-34 éves korosztályban végezték, míg 2013-ban és 2014-ben már a 20-24 éves nők kérték a legtöbb ilyen műtétet, átlagosan 7222-őt.

Rucz Árpád, a Róbert Károly Magánkórház nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa a lapnak elmondta: az abortuszok számának csökkenésében valószínűleg szerepet játszanak a felvilágosító előadások és a sürgősségi fogamzásgátló tabletták megjelenése is.

A cikk kitér arra, hogy a terhességmegszakításnak szigorú szabályai vannak, 12 hetes korig szabad elvégezni a beavatkozást. Ettől igazolt kromoszómaeltérés vagy ultrahangvizsgálattal felismert súlyos magzati rendellenesség esetén lehet eltérni.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik