Belföld

Tízezrek vannak veszélyben a rendkívüli hidegben

Tavaly ősztől december végéig 80-an fagytak meg Magyarországon, közülük 27-en a lakásukban. Ez a szám kétszer akkora, mint 2015 azonos időszakának adata, ráadásul folyamatosan nő azoknak a száma, akiknek van hol lakniuk, de nem marad pénzük fűtésre.

A kormány tervei között szerepel egy jogszabály, ami 2017-től lehetővé tenné, hogy a segítőszervezetek lakást béreljenek abból a pénzből, amit eddig átmeneti szállókra fordítottak. A Magyar Nemzet információja szerint az új rendszerben az állam ugyanannyi állami támogatást adna, de az idei 500-700 ezer forintos fejenkénti hozzájárulásból

két ember tartós lakhatását kéne biztosítani.

A kevesebb pénz elvileg azért lenne elég, mert a segítőszervezetek megspórolnák a szociális munkások bérét és a hajléktalanokra költött összeget is.

A Baptista Integrációs Központ munkatársa szerint ez a szisztéma körülbelül 3-4 ezer hajléktalan lakhatását biztosítaná. Jó ötletnek tartja az új rendszer bevezetését, viszont félő, hogy a segítőszervezetek nem engedhetik meg maguknak, hogy éljenek a lehetőséggel (hiszen a pénzt nem csak lakások bérlésére használhatják fel), és ezért inkább munkásszállókhoz hasonló épületekben helyezik el a hajléktalanokat. Szerinte az is segítség lenne, ha több fűthető épületet bevonnának a programba, hiszen helyhiány miatt nem tudnak mindenkit befogadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik