Belföld

Hidegbetörés: -35 foknak érezhetjük

A sokak számára már most is kellemetlen, szeles, havas, vizes idő még csak a kezdet, a bevezető, a legkevésbé sem szakszerűen: a vihar előtti csend. Az éjszaka második felétől, csütörtök hajnaltól ugyanis egy hidegbetörés a kishazában élő magyarok előtt is felfedi a tél igazi arcát.

-20 fok is lehet

Maga az elnevezés nagyon szemléletesen leírja, miről is van szó: az északi térségből fagyos, hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, napról napra hidegebb lesz – mondja Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa. A sarkvidéki eredetű légtömegek egyre keményebb fagyokat okoznak, a mostani, jellemzően nyugati szél holnap napközben északira fordul és megerősödik.

A hőmérséklet napközben is bőven nulla fok alatt marad, a leghidegebb szombaton lesz: napközben -3 és -11 foknál melegebbet sehol nem mérhetünk, reggel pedig -7, -15 fokkal indul a nap. Sőt, egyes területeken, főleg az északkeleti völgyekben -20 fok is lehet.

Az ilyen hideghez szükséges “speciális” feltételek elsősorban azokon a tájakon lesznek adottak. Úgy, mint a derült ég, hogy a talajról távozó meleg akadálytalanul elszökhessen – a felhők ugyanis üvegházként működve visszatartják, pontosabban visszaverik a hőt. Másrészt hóborítottság, mert a fehér felszínről visszatükröződnek a napsugarak, nem tudják felmelegíteni a talajt – magyarázza a szakember.

Ami igazán kellemetlenné teszi a hét utolsó napjait, az a viharos északi szél. Pénteken lesz a legerősebb, átlagosan 60 km/órával fésüli át az országot, a Dunántúl magasabb pontjain, például a Bakonyban 75-90 km/órára bőszülhet.

-35-nek is érezhetjük

Ez pedig jócskán csökkenti majd amúgy sem túl kellemes szubjektív hőérzetünket. Nehéz pontosan megmondani, hogy mennyivel, mert a külső hőmérséklet és a szélerősség mellett számos más tényező is befolyásolja, mint például a páratartalom vagy a napsütés. Ez azért van, mert az emberi test hőburkot von maga köré, amit a szél elfúj, ezért ugyanazt a hőmérsékletet hidegebbnek érezzük, mint szélcsendes időben.

Vegyük a pénteki -3, -10 fokos maximumot, és a 60, illetve a 90 km/órás szelet. A különböző kalkulátorok a szél ereje és a hőmérséklet alapján dolgoznak, az eredmény nem pontos, mondjuk úgy, tájékoztató jellegű. A szubjektív hőérzet tehát:

  • -3 Celsius-fok és 60 km/órás szél esetén: -22,8 fok.
  • -3 Celsius-fok és 90 km/órás szél esetén: -33,7 fok.
  • -10 Celsius fok és 60 km/órás szél esetén: -33,7 fok.
  • -10 Celsius fok és 90 km/órás szél esetén: -35,2 fok.

Az érdekesség kedvéért: -20 fokot 60km/órás széllel -49,2-nek érzünk…

Jó hír viszont, hogy akkor és ott, ahol -20 fok is lehet, már nem kell viharos széltől tartani.

Hajdúböszörmény szerdán délelőtt:

Marad a hó, olvad a hó

Ami a havazást illeti, szerdán a délnyugati országrész kivételével bárhol előfordulhat, a Dunakanyarban például szerda reggel már öt centi hullott. Ahol a lepelnél, azaz egy centiméternél – vastagabb hótakaró alakul ki, ott marad is fehér a táj – mondja Berceli Balázs.

A városok hősziget jellege viszont érvényesül, így például Budapesten hiába esik, nem nagyon marad meg. Főleg az északi, északkeleti tájakon, az Alföld középső területein valószínű tartósabb hótakaró kialakulása.

A folytatás még nagyon képlékeny, a modellek szerint vasárnap érkezhet enyhülés, ekkor délnyugat felől, a Földközi-tenger térségéből érkezik enyhébb levegő, a betörő hideg pedig elmozdul kelet felé. vasárnap előfordulhat havazás, helyenként 3-4 centi is hullhat, de erről ma még biztosat nem lehet mondani.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik