Belföld

Hidegbetörés: -35 foknak érezhetjük

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2017. 01. 04. 12:39

Korábban a témában:

A sokak számára már most is kellemetlen, szeles, havas, vizes idő még csak a kezdet, a bevezető, a legkevésbé sem szakszerűen: a vihar előtti csend. Az éjszaka második felétől, csütörtök hajnaltól ugyanis egy hidegbetörés a kishazában élő magyarok előtt is felfedi a tél igazi arcát.

-20 fok is lehet

Maga az elnevezés nagyon szemléletesen leírja, miről is van szó: az északi térségből fagyos, hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, napról napra hidegebb lesz – mondja Berceli Balázs meteorológus, az Időkép.hu munkatársa. A sarkvidéki eredetű légtömegek egyre keményebb fagyokat okoznak, a mostani, jellemzően nyugati szél holnap napközben északira fordul és megerősödik.

A hőmérséklet napközben is bőven nulla fok alatt marad, a leghidegebb szombaton lesz: napközben -3 és -11 foknál melegebbet sehol nem mérhetünk, reggel pedig -7, -15 fokkal indul a nap. Sőt, egyes területeken, főleg az északkeleti völgyekben -20 fok is lehet.

Az ilyen hideghez szükséges “speciális” feltételek elsősorban azokon a tájakon lesznek adottak. Úgy, mint a derült ég, hogy a talajról távozó meleg akadálytalanul elszökhessen – a felhők ugyanis üvegházként működve visszatartják, pontosabban visszaverik a hőt. Másrészt hóborítottság, mert a fehér felszínről visszatükröződnek a napsugarak, nem tudják felmelegíteni a talajt – magyarázza a szakember.

Ami igazán kellemetlenné teszi a hét utolsó napjait, az a viharos északi szél. Pénteken lesz a legerősebb, átlagosan 60 km/órával fésüli át az országot, a Dunántúl magasabb pontjain, például a Bakonyban 75-90 km/órára bőszülhet.

-35-nek is érezhetjük

Ez pedig jócskán csökkenti majd amúgy sem túl kellemes szubjektív hőérzetünket. Nehéz pontosan megmondani, hogy mennyivel, mert a külső hőmérséklet és a szélerősség mellett számos más tényező is befolyásolja, mint például a páratartalom vagy a napsütés. Ez azért van, mert az emberi test hőburkot von maga köré, amit a szél elfúj, ezért ugyanazt a hőmérsékletet hidegebbnek érezzük, mint szélcsendes időben.

Vegyük a pénteki -3, -10 fokos maximumot, és a 60, illetve a 90 km/órás szelet. A különböző kalkulátorok a szél ereje és a hőmérséklet alapján dolgoznak, az eredmény nem pontos, mondjuk úgy, tájékoztató jellegű. A szubjektív hőérzet tehát:

  • -3 Celsius-fok és 60 km/órás szél esetén: -22,8 fok.
  • -3 Celsius-fok és 90 km/órás szél esetén: -33,7 fok.
  • -10 Celsius fok és 60 km/órás szél esetén: -33,7 fok.
  • -10 Celsius fok és 90 km/órás szél esetén: -35,2 fok.

Az érdekesség kedvéért: -20 fokot 60km/órás széllel -49,2-nek érzünk…

Jó hír viszont, hogy akkor és ott, ahol -20 fok is lehet, már nem kell viharos széltől tartani.

Hajdúböszörmény szerdán délelőtt:

Marad a hó, olvad a hó

Ami a havazást illeti, szerdán a délnyugati országrész kivételével bárhol előfordulhat, a Dunakanyarban például szerda reggel már öt centi hullott. Ahol a lepelnél, azaz egy centiméternél – vastagabb hótakaró alakul ki, ott marad is fehér a táj – mondja Berceli Balázs.

A városok hősziget jellege viszont érvényesül, így például Budapesten hiába esik, nem nagyon marad meg. Főleg az északi, északkeleti tájakon, az Alföld középső területein valószínű tartósabb hótakaró kialakulása.

A folytatás még nagyon képlékeny, a modellek szerint vasárnap érkezhet enyhülés, ekkor délnyugat felől, a Földközi-tenger térségéből érkezik enyhébb levegő, a betörő hideg pedig elmozdul kelet felé. vasárnap előfordulhat havazás, helyenként 3-4 centi is hullhat, de erről ma még biztosat nem lehet mondani.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.