Belföld

Szeméttel fűt a fél ország, rendőrökkel ellenőriztetnék a kályhákat

A Levegő Munkacsoport javaslata szerint a rendőrség közreműködésével lehetne hatásosan fellépni az illegális hulladdékégetés ellen – írta meg keddi számában a Magyar Nemzet. A civilek szerint az intézkedésre azért lenne szükség, mert vidéken és gyakran a nagyvárosok peremkerületeiben is bevett szokás, hogy a lakosság háztartási hulladékkal, PET-palackokkal, festett ajtó- vagy ablakkerettel, esetleg pozdorja bútorokkal is fűt.

A szálló por mennyiségének háromnegyedéért a rossz minőségű szilárd tüzelő a felelős.

Ahogyan tegnap megírtuk, annyira megülte a fővárost a hideg szmog, hogy a főpolgármester elrendelte a riadó tájékoztatási fokozatát. Nyugattól keletig az egész országban cudar volt a helyzet: öt településen veszélyes, tizenkét helyen egészségtelen volt a levegő.

A tiltott szemétégetést most is szankcionálják: a kályhán belüli égetésért 75 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő bírság szabható ki, azonban a bizonyítás nagyon nehézkes Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport természetvédelmi mérnöke szerint.

Javaslatuk szerint ezért lenne szükség a hatóságok és a rendőrség együttműködésére: közösen kellene ellenőrizmiük, hogy milyen tüzelő égett a kályhákban. A járási hivatalok munkatársai nem biztos, hogy azonnal be tudnak jutni a lakásokba, a rendőröket azonban nem ilyen könnyű megállítani.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára csak annyit ígért a munkacsoportnak, hogy felmérik az eddigi ellenőrzési gyakorlatot, illetve elismerte, hogy növelni kell a hatósági fellépés hatékonyságát.

Ez nem csak szociális kérdés, nagyon sokan tudatlanságból dobnak tűzre háztartási hulladékot

-mondta el a napilapnak Lenkei Péter.

Ajánlott videó