Belföld

Besárgult az ország a sűrű köd miatt

A ködös területeken hószállingózás, napközben ónos ködszitálás is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzés szerint két megye (Somogy és Baranya) kivételével az egész országra sűrű, tartós köd borul. A tartós, kiterjedt sűrű ködtakaró szakadozása északnyugaton és a főváros tágabb környezetében hétfő reggel kezdődhet, napközben egyre több helyen (előbb északon, majd másutt is) folytatódik.

Ugyanakkor maradhatnak tartósan ködös területek is, elsősorban keleten, északkeleten, valamint a Nyugat-Dunántúlon. A ködös területeken hószállingózás, napközben ónos ködszitálás is előfordulhat.

Hétfő estétől kialakulhat kisebb vegyes formájú csapadék (hó, havas eső) az országban, a délnyugati határ közelében kis területen késő este átmeneti ónos eső sem zárható ki. Mint korábban a következő napokban többfelé lehet havazás, viharos szélre és komolyabb lehűlésre is készülni kell. Mint korábban megírtuk, Budapesten a főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A meteorológusok szerint hétfő délelőtt a PM10 koncentrációja több helyen a riasztási határérték felett alakul, de tovább már várhatóan nem emelkedik. Déltől egy közeledő hidegfront hatására megélénkül a szél, ekkortól a levegő minősége határozottan javul.

A rendőrség korábban fokozott óvatosságra intette az az autósokat, mivel a köd miatt a látótávolság lecsökken. Mint írták, érdemes kisebb sebességgel, nagyobb követési távolságot tartva autózni, és a sűrű ködben használni a ködlámpát. Kérték az autósokat, hogy különösen figyeljenek a kerékpárosokra és gyalogosokra, akiket a ködben még nehezebben lehet észrevenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik