Belföld

Veszélyjelzést adtak ki a sűrű, tartós köd miatt

ködös idő balatonlellénél (köd, ködös idő, balatonlelle, )
ködös idő balatonlellénél (köd, ködös idő, balatonlelle, )
A rendőrség is felhívást tett közzé, óvatosságra intik a közlekedőket.

Vasárnap az ország északkeleti, északi felében a sűrű köd nagyobb területen tartósan megmaradhat, de az ország más részein túlnyomóan napos idő várható. A ködös, borult területeken helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat. Gyenge marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet a napos területeken +2, a borult, ködös tájakon -4, -5 fok körül alakul. Késő estére -3 és -10 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzése tíz megyét érint.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés érvényes a tartós, sűrű köd miatt Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

citrom-kod

 

 

 

 

 

 

 

 

Hétfőn az előrejelzések szerint nyolc megyét érint a figyelmeztetés. Eleinte kevés lesz a felhő, de főként északkeleten helyenként borult, párás idő várható. Később északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, este délen eső, ónos eső is valószínű. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4, -13, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +5 fok között alakul.

Kedden eleinte erősen felhős lesz az ég, majd északnyugat felől csökken a felhőzet. Északon néhol, délen többfelé várható havazás. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1, +3 fok között alakul.

A rendőrség külön is felhívta a figyelmet, hogy ködfoltos útszakaszokon a látótávolság hirtelen lecsökkenhet, érdemes a járművel már korábban lassítani.

A korlátozott látási viszonyok között érdemes kisebb sebességgel, nagyobb követési távolságot tartva autózni. Ködös időben a vezetés is fárasztóbb, ezért idővel a sofőr reakcióképessége is csökkenhet.

Hosszabb utazásnál azt javasolják, hogy a sofőrök tartsanak gyakrabban pihenőt, a hirtelen fékezést próbálják elkerülni, mert az megnehezíti a mögöttük haladó autós dolgát. Sűrű ködben használjanak ködlámpát! Kérik az autósokat, hogy különösen figyeljenek a kerékpárral vagy gyalog közlekedőkre, akiknek az észlelése a ködben nehezebb lehet. A kerékpárosoknál a lámpák, prizmák, a láthatósági mellény viselése életet menthet.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik