Belföld

Elnézést kért a Jahn Ferenc kórház, mert napokig feküdt a vécében egy holttest

November végén egy holttestet találtak a Jahn Ferenc Kórházban, mint kiderült, a nő napokig volt bezárva a WC-be. Az ügyben indított vizsgálat lezárult, az eredménye szerint a kórházban senki nem hibázott, de változtatásokat vezetnek be a vécéhasználattal, a portaszolgálattal és a takarítással kapcsolatban.

A kórház azt közölte:

A 2016. november 27-én észlelt haláleset körülményeivel kapcsolatos kivizsgálással összefüggésben az alábbi tényeket és intézkedéseket kívánjuk nyilvánosságra hozni: Az elhunytra november 27-én, vasárnap reggel a legfelső emeleten, a betegellátó osztályoktól elkülönült, viszonylag eldugott és kevéssé forgalmas látogatói mellékhelyiségben, egy belülről elreteszelt fülkében talált rá egy takarítónő, amikor a bezárt fülkét akarta kinyitni.

 

A WC-fülke teljesen zárt, 220 cm magas, normál körülmények között nincs oda belátási lehetőség. A belülről bezárt WC-fülkét a megtalálást megelőzően, riasztó jel hiányában senki nem akarta kinyitni és nem is jelzett azzal kapcsolatos problémát.

 

A Kórház személyzetének nem volt és nem is lehetett tudomása róla, hogy az érintett személy a Kórház területén tartózkodik. A lefolytatott rendőrségi szemle, valamint a kórházi belső vizsgálat eredményeként megállapítható, hogy az elhunyt egy hajléktalan, aki több krónikus betegségben szenvedett és intézetünkben számos alkalommal részesült orvosi ellátásban, azonban halálakor nem állt kezelésünk alatt.

 

Kórházunk részéről orvos-szakmai mulasztás kizárható. A halál koszorúér szűkület talaján kialakult szívelégtelenség következtében állt be.

A vizsgálat alapján intézkedéseket tettünk a hasonló esetek elkerülése érdekében. A Kórház műszaki osztálya a nyilvános WC-k karbantartását és javítását 2016. szeptember-októberben végezte el. A halálesetet követően a nyilvános, látogatói illemhelyiségek karbantartását és felújítását ismételten elvégeztük.

 

Megszüntettük a WC-fülkék teljes zártságát a WC-ajtók alsó részének megrövidítésével. A WC-ajtókat szükséghelyzetben kívülről is nyitható zárakkal szereltük fel. Az illemhelyiségekben ismét pótoltuk az ellopott WC-ülőkéket, izzókat, WC-papír tartókat, kézmosó és kéztörlő adagolókat, kilincseket.
Kérjük a kórház betegeit és a látogatókat, hogy vigyázzanak a mosdók épségére és tisztaságára és jelezzék intézményünk felé, ha hiányosságokat tapasztalnak. Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztálya által 2016. november 29-én lefolytatott rendkívüli vizsgálat és helyszíni szemle megállapította, hogy az intézet takarítási és higiéniai előírásai megfelelnek a hatályos szakmai előírásoknak és elvárásoknak.

 

A takarítási szolgáltatást a magasabb színvonal biztosítása érdekében – fenntartói támogatással – részben intézeti hatáskörbe vesszük vissza. Az intézmény őrzés-védelmi szolgálatát ismételten utasítottuk, hogy minden nap, a késő esti órákban a nyilvános és közösségi tereket járja be és ürítse ki. A Kórház felmérte a közforgalmú terei kamerarendszerrel történő felszerelésének lehetőségét és fenntartói támogatással rövid időn belül meg is valósítja azt.

 

A nyilvános illemhelyek bejáratainak és a liftek, páternoszterek előtereinek folyamatos monitorozása lehetőséget teremt a problémás események rögzítésére, gyorsabb intézkedések foganatosítására, egyúttal a lopás és vandalizmus visszaszorítására.

A Jahn Ferenc Kórház együttérzését fejezi ki az elhunyt asszony halála miatt mindazoknak, akik ismerték és szerették, egyúttal elnézést kér mindazoktól, akiket az eset felkavart, megbántott vagy rossz érzéssel töltött el, közölték.

Sajnáljuk a történteket, de az ellátásra szoruló betegek bizalmának megtartása és a Kórház jó hírének megőrzése érdekében visszautasítjuk a korábbi rosszhiszemű híreszteléseket. Természetesen a szükséges következtetéseket levontuk és minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő. Továbbra is mindent elkövetünk a biztonságos, magas szakmai színvonalú betegellátás érdekében és kérünk mindenkit, hogy törekvéseinket támogassa.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik