Belföld

Kísérti a határértékeket a feljelentett Bakonyi Erőmű

24.hu
24.hu

2016. 12. 14. 19:29

Ajka feljelentést tett a környezetszennyezőnek kikiáltott erőmű ellen. Dacára annak, hogy a kormányhivatal is a városnak adott igazat, az erőmű vezére nem lát semmi kivetnivalót.
Korábban a témában:

Környezetszennyezés miatt feljelentést tett a Bakonyi Erőmű Zrt. ellen Ajka önkormányzata, a cég vezetője szerint nem környezetszennyező az erőmű működése.

Az önkormányzat azért tett feljelentést a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon, mert szerintük a cég meghamisította a környezetszennyezéssel kapcsolatos jelentéseit. Az önkormányzat kártérítési pert is indít a Zrt. ellen, mivel az környezetszennyező tevékenységével károsítja a város lakosságát.

Az önkormányzat azt kifogásolja, hogy az erőmű tüzeléstechnológiája és a felhasznált tüzelőanyag összetétele néhány éve jelentősen megváltozott. A korábbi jelentős arányú szénfelhasználást biológiai eredetű anyagokkal váltották ki, ez okozza a környezetszennyezést.

Sokan panasszal fordultak a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz, mint elsőfokú környezetvédelmi hatósághoz, aminek mérései azt mutatták, hogy a környezetet sújtó szennyező anyagok kibocsátása többszöröse a Bakonyi Erőmű Zrt. által jelentett mennyiségeknek.

Az MTI megkeresésére a Bakony Erőmű Zrt. vezérigazgatója azt válaszolta, hogy Schwartz Béla polgármester az ajkai önkormányzat nevében tett feljelentése nélkülözi a szakmai megalapozottságot, hiszen az erőmű, ami az országos villamosenergia-hálózatra termel áramot, és hőenergiát biztosít Ajka távfűtése részére, folyamatosan korszerűsödik. Működése nemhogy környezetszennyező, de egyre inkább igyekeznek áttérni a környezetkímélő technológiákra.

A vezérigazgató szerint az elmúlt három évben összesen 700 millió forintot fordítottak a környezetvédelemre, a kibocsátott nitrogéngázok csökkentése érdekében két kazánt korszerűsítettek, három filtert felújítottak.

Hozzátette, 2005 óta minden évben környezetvédelmi mérőbusz érkezik az erőműhöz, két év óta pedig online kapcsolat létezik a felügyelőséggel. A mérések azt mutatják, hogy csak ritkán tapasztalható a határérték minimális túllépése. A megengedett évi 120 óra határértéket nem lépi túl az erőmű, ebben az évben 90 óra ez az érték. (MTI)

(Nyitókép forrása: Fortepan/ LECHNER NONPROFIT KFT. DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.