Belföld

Hat éve életveszélyes a házuk, nem segít az állam

Hiába várják, hogy a minisztérium intézkedjen a kármentesítés ügyében.

Hat éve lakhatatlan az a soroksári társasház, amely egy vegyi üzem szennyezett területére épült. Az épület alatt berobbantak a veszélyes anyagok, amiről a lakók azt sem tudták, hogy ott vannak.

A robbanás után a lakóknak ki kellett költözniük, a környezetvédelmi felügyelőség pedig kötelezte az államot a teljes kármentesítésre. Ezt tavaly augusztus 31-ig kellett volna elvégezni. Az RTL híradójának birtokába került az a levél, amelyben a Földművelésügyi Minisztérium kármentesítésre kijelölt intézetének vezetője felhívta a problémára Fazekas Sándor miniszter figyelmét.

Az intézet kormánydöntést sürgetett, amely pénzt adna a kármentesítésre, úgy számoltak, hogy csaknem egymilliárd forintra lenne szükség. Figyelmeztettek arra is, hogy a szennyező anyagok továbbterjedése veszélyezteti az ingatlan közvetlen környezetében élőket is. Az RTL úgy tudja, hogy a levélre nem reagált a minisztérium.

A csatorna megkeresésére azt közölte a tárca, hogy a családok kártalanítása elsődlegesen nem a kormány felelőssége, a tulajdonosok jelenleg is perben állnak az építtetővel. Hozzátették, hogy a kármentesítéshez a tulajdonosok mellett a bankok beleegyezése is szükséges.

Baranyi Gabriella, az Együtt önkormányzati képviselője elfogadhatatlannak nevezte a minisztérium védekezését. Rámutatott: az államtitkárság két év alatt képtelen volt összehozni egy előterjesztést, amivel a problémát a kormány megoldhatta volna.

A családok egy része azóta albérletbe ment, de olyan is van, aki új lakást vett hitelre, miközben az életveszélyessé vált házra felvett kölcsönt is fizetniük kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik