Belföld

Próbára tették Ásotthalmon Toroczkai rendeletét

Egyelőre nem indult eljárás azok ellen, akik a faluban tüntettek a szexuális kisebbségek jogaiért.

Borítékolható volt, hogy inkább előbb, mint utóbb, de próbára teszik azt a rendeletet, amellyel a Toroczkai László vezette ásotthalmi önkormányzat betiltotta a müezzineket. Meg a burka viselését, a mecsetépítést, sőt, „bármilyen olyan jellegű propaganda-tevékenység megvalósítását”, amely kétségbe vonja, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő életközössége lehet.

Az ásotthalmi főtéren persze nem épült mecset a betlehemi jászol helyére, ehelyett szexuális kisebbségek jogait védő szervezetek hívtak össze tüntetést a falu polgármesteri hivatala elé. Másfél tucatnyian érkeztek Budapestről a Magyar LMBT Szövetség és a Budapest Pride által szervezett különbusszal, hozzájuk csatlakoztak a Szegedi LMBT Közösségért csoport tagjai.

1. Ásotthalom Pride

– állt az egyik transzparensen, de se kamionok, se zene, se tánc, békés kirándulócsoportnak tűnt a társaság, akiket a hivatallal szemközti parkban és a környéken álldogáló fekete ruhás, morcos férfiak figyeltek.

Toroczkai már az előző napon, Facebook-oldalán jelezte: nem akar balhét, nincs szükség ellentüntetésre. A „mocskos buzik” kiabálás azonban nem maradt el, egy szakadt piros kisbusz utasainak köszönhetően, akik többször is elhaladtak a demonstrálók mellett, egy helyi férfi pedig a tüntetőkkel szóba elegyedve fejezte ki nemtetszését.

A polgármester egy sarokkal arrébb, egy autóban ülve várta meg, amíg véget ér a demonstráció.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

A komoly sajtóérdeklődés láttán felmerül: nem feltétlenül van Toroczkai László ellenére, hogy a tüntetésnek köszönhetően ismét figyelmet kap a rendelet. Az ásotthalmiak nem voltak túl beszédesek, az arcát vállalva senki nem akart nyilatkozni, de volt, aki elmondta nekünk: szerinte nem baj, ha a polgármester elébe megy annak, hogy a muszlimok vagy a melegek megjelenjenek a faluban. Rendelet ide vagy oda, a szombati tüntetés békésen lezajlott, a polgármester azonban azt mondta: videóra vették a történteket, és utólag döntik el, induljon-e eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik